Volledig scherm
Jan Roos van GeenPeil © anp

Kamermeerderheid steunt uitkomst GeenPeil

Door de toezegging van Tweede Kamerlid Marit Maij (PvdA) heeft de uitkomst van het begin april volgend jaar te houden GeenPeil-referendum nu de steun van een meerderheid in de Kamer. Dat meldt GeenStijl.

GeenPeil had al steun van SP, CDA, PVV, ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren, VNL en 50PLUS. Met de PvdA erbij telt het referendum nu 89 kamerzetels met politici die zeggen de uitslag ervan te zullen respecteren. 

PvdA-Kamerlid Marit Maij bevestigt berichtgeving hierover bij GeenStijl. De PvdA is voorstander van het associatieverdrag dat de Europese Unie al heeft gesloten met Oekraïne en zal de kiezer oproepen voor het verdrag te stemmen, dat nog niet door Nederland is geratificeerd.

Als de uitslag van het referendum geldig is, onder meer bij een opkomst van minimaal 30 procent, dan zal de PvdA dat respecteren, zegt Maij. Of dat ook betekent dat het kabinet het verdrag niet ratificeert, kan ze niet zeggen. ,,Het kabinet moet een eigen afweging maken.''

Initiatief
GeenPeil is een initiatief van Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie van eurofoob Thierry Baudet. Ze zijn tegen de uitbreidingsdrift van de EU, die volgens hen ten koste gaat van de Nederlandse democratie. Volgens hen komt de regering in Den Haag niet meer op voor de belangen van het Nederlandse volk, maar doet zij enkel nog wat Brussel wil.

Op 6 april 2016 mag iedere Nederlander zich uitspreken over de vraag:  'Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?' De VVD heeft tot nu toe steeds gezegd juist voorstander te zijn van het associatieverdrag.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement