Volledig scherm
© ANP

Kamermeerderheid wil af van belastingdeal koning

Quote

Deze duistere construc­tie moet direct stoppen

Jeroen Recourt, PvdA

Een grote Kamermeerderheid wil een onderzoek naar de vermeende belastingdeal met de Koning. Mocht daaruit blijken dat die geheime deal inderdaad bestaat, dan moet die zo snel mogelijk worden afgeschaft. 

Koning Willem-Alexander en zijn voorgangers zouden al sinds de jaren zeventig worden gecompenseerd voor de belasting die ze betalen over het rendement van hun vermogen, meldde RTL Nieuws gisteren. Daarover zouden destijds in het diepste geheim afspraken zijn gemaakt. De compensatie is verwerkt in de uitkering die het staatshoofd ontvangt.

Uit documenten in het Nationaal Archief zou blijken dat koningin Juliana destijds een extra bedrag van 150.000 tot 200.000 gulden per jaar kreeg. Het was in die tijd prins Bernhard die druk uitoefende om te worden gecompenseerd voor de belastingheffing. 

'Onacceptabel'

GroenLinks, PVV, SP, D66, PvdA en de ChristenUnie wil dat premier Rutte de kwestie zo snel mogelijk laat onderzoeken. Als die afspraken bestaan, moeten ze direct van tafel, menen zij. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt noemt compensatie 'onacceptabel'. ,,Deze duistere constructie moet direct stoppen."