Kamervoorzitter Arib: We buigen voor hen die vielen voor ons vaderland

VideoBij de Erelijst van Gevallenen 1940-1945 in het Tweede Kamergebouw zijn vanmorgen de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. ,,We buigen voor hen die vielen voor ons vaderland’’, aldus Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib tijdens de plechtigheid.

Bij de herdenking waren naast Arib ook premier Mark Rutte en de voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol aanwezig, net als staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en een aantal Kamerleden. Tijdens de plechtigheid droegen leerlingen van de Haagse Johan de Witt Scholengroep zelfgeschreven gedichten voor. 

Arib benadrukte in haar speech dat we moeten beseffen dat we in vrijheid keuzes kunnen maken en verantwoordelijkheid kunnen nemen. Ze herinnerde aan personen die in de oorlog met gevaar voor eigen leven Joden hielpen te ontkomen aan vervolging. Zo zorgde de Haagse kunstenares Ru Paré ervoor dat 52 Joodse kinderen konden onderduiken. Voor haar wordt zaterdagmiddag in Den Haag een monument onthuld.

Volledig scherm
Kamervoorzitter Khadija Arib © ANP
Quote

Als iedereen, op zijn eigen manier, betrokken­heid toont bij de wereld om zich heen: dan maken we samen dat grote verschil

Khadija Arib

,,De verhalen maken altijd weer indruk, omdat ze laten zien hoe diep oorlog ingrijpt op de levens van mensen. Op hen die overleefden en de littekens hun hele leven met zich meedragen. En ook voor hun kinderen en kleinkinderen’’, aldus Arib. ,,We buigen voor de vele slachtoffers en de overlevenden. We buigen voor hen die vielen voor ons vaderland.’’

Arib noemde het ‘onvoorstelbaar moedig’ dat er tijdens de oorlog mensen zijn geweest die opstonden tegen de onderdrukkers en opkwamen voor anderen. ,,Het maakt ons ook ten volle bewust van de keuzes die we, nu, in volle vrijheid kunnen maken. Opkomen voor mensen die gediscrimineerd worden in de tram of gepest op het werk. Voor je mening uitkomen in een debat op school of in een discussie op straat. Als iedereen, op zijn eigen manier, die betrokkenheid toont bij de wereld om zich heen: dan maken we samen dat grote verschil.’’

Krans

Arib en Broekers-Knol legden namens de Staten Generaal een krans. Premier Rutte en staatssecretaris Blokhuis  legden een krans namens de ministerraad en het koninkrijk. Aansluitend legden de directeur en een leerling van de Johan de Witt Scholengroep, die de erelijst heeft geadopteerd, een krans. Daarna volgde een minuut stilte. 

Op de Erelijst van Gevallenen staan de namen van ruim 18.000 militairen en verzetsmensen die in de de oorlog zijn omgekomen.

Herdenking

Op honderden plaatsen in Nederland worden vanmiddag en vanavond de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere conflicten herdacht. In heel het land wordt om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden ter nagedachtenis aan de doden. 

De Nationale Herdenking in Amsterdam begint met een bijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Theatermaker en schrijver Diederik van Vleuten houdt daar de 4 mei-voordracht onder de titel ‘Als de taal tot stilstand komt’. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen aansluitend de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

Na de stille respectbetuiging klinkt het volkslied en draagt Maureen de Witte uit Emmeloord, die een dichtwedstrijd voor jongeren won, haar gedicht ‘Eén keer vaker’ voor. Bij het monument worden zoals ieder jaar diverse kransen gelegd, onder meer voor verzetslieden en Joden, Roma en Sinti die door de Duitse bezetter werden vervolgd en vermoord.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema houdt een toespraak en schoolkinderen leggen bloemen. De herdenking eindigt met een defilé.

Demonstratie

De aanloop naar de dodenherdenking verliep dit jaar zonder tumult. Vorig jaar was er veel ophef over het plan van een actiegroep om de plechtigheid met een lawaaidemonstratie te verstoren. De rechter verbood dat.