Volledig scherm
© anp

Kamervoorzitter Van Miltenburg treedt per direct af

Anouschka van Miltenburg treedt per direct af als Kamervoorzitter. Dat zei ze net in een korte verklaring in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Van Miltenburg kwam onder vuur te liggen na het vernietigen van een klokkenluidersbrief inzake de Teevendeal. Ze vindt dat ze zorgvuldig heeft gehandeld maar dat ze de functie van voorzitter niet langer wil belasten met deze discussie.

De brief die zij had gekregen was volgens haar ,,strikt vertrouwelijk'' en ze staat er nog steeds achter dat ze die niet met de commissie-Oosting, die de Teevendeal onderzocht, heeft gedeeld. ,,Ik wil de functie van voorzitter niet langer belasten met deze discussie'', aldus Van Miltenburg.

,,De afgelopen drie jaar waren niet altijd gemakkelijk, maar ik kijk met een heel voldaan gevoel terug op die bijzondere jaren. Waarin veel is bereikt", zei Van Miltenburg.

Ze blijft lid van de Tweede Kamer. PvdA'er Khadija Arib zal haar tijdelijk vervangen. De Tweede Kamer moet nu een profielschets opstellen waarna kandidaten zich kunnen melden.

Teevendeal
In 2000 sloot toenmalig officier van justitie Fred Teeven een deal met drugshandelaar Cees H. waarmee 4,7 miljoen gemoeid was. Dat bedrag was lang onduidelijk. De nasleep van de kwestie zorgde voor het opstappen van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Fred Teeven in maart van dit jaar. 

Later werd ook bekend dat Van Miltenburg (VVD) een anonieme klokkeluidersbrief waarin het bedrag van de deal stond heeft vernietigd. Commissievoorzitter Marten Oosting kwalificeerde het handelen van de Kamervoorzitter in de kwestie als 'minstens onhandig'.

Steun weg
Zaterdagochtend berichtte deze krant dat de Kamervoorzitter hierdoor  niet langer de onvoorwaardelijke steun heeft van haar eigen partij de VVD. Volgens de partijtop 'staat ze er alleen voor'. 

De problemen waarin ze terecht is gekomen door de brief te vernietigen, mag ze zelf oplossen, vindt de partijtop. ,,Ze moet zelf naar de overkant zwemmen'', zegt een prominente VVD'er. ,,Zijlstra pikt haar niet met een bootje op.'' Een andere invloedrijke liberaal stelt dat Van Miltenburg het zelf mag uitzoeken. ,,Iedereen is er helemaal klaar mee."

Risico
Diverse partijen klagen al langer over Van Miltenburg. Waar de VVD haar lange tijd de hand boven het hoofd hield, wordt zij nu door een aanhoudende reeks incidenten als een risico voor de partij gezien. Intern heeft Van Miltenburg veel krediet verspeeld. Waar de fractievoorzitters van de regeringscoalitie Zijlstra (VVD) en Samsom (PvdA) haar eerder nog openlijk in bescherming namen, is zij die beschermde status nu kwijt.

Met haar opstappen voorkomt ze dat ze dinsdag door de Tweede Kamer zou worden ondervraagd over haar rol in de Teevendeal. Ze moest voor maandag ook nog schriftelijk reageren op 37 vragen van de Kamer. Die heeft ze deels beantwoord. De antwoorden op de vragen werden zaterdagmiddag online gezet. Daarin zegt Van Miltenburg niets verkeerds te hebben gedaan.

  1. Justitie in zaak abortusmoord: Dennis wilde een meisje, jongen moest geaborteerd worden

    Justitie in zaak abortus­moord: Dennis wilde een meisje, jongen moest geabor­teerd worden

    In de rechtbank in Amsterdam diende vanmorgen de eerste pro forma-zitting in de bizarre zaak tegen Dennis van E., de financieel deskundige die zijn zwangere Braziliaanse vrouw Patricia om het leven zou hebben gebracht met drugs en abortuspillen. Justitie lijkt ervan overtuigd dat verdachte Dennis een meisje wilde en geen jongen en dat hij daarom zijn vriendin zwaar onder druk zette abortuspillen in te nemen. Zelfs al toen ze nog in Brazilië was.