Volledig scherm
© Hans Spoor/Thinkstock

Kamervragen na twitteractie #zeghet over aanrandingen

De twitteractie #zeghet over seksueel geweld tegen vrouwen lijkt zijn vruchten af te werpen. Tweede Kamerlid Nine Kooiman (SP) stelt schriftelijke vragen aan de minister en staatssecretaris over de hulp van politie aan aangerande vrouwen.

Aanleiding is het blog van Anke Laterveer over haar ervaring met seksueel geweld. Ze werd in haar eigen huis aangerand en deed vervolgens aangifte. Anke schoof vorige week in talkshow Pauw aan om te vertellen over wat haar was overkomen. Haar grootste frustratie was dat de politie weinig voor haar deed. Met haar aangifte voor aanranding kon de politie niets, ook de aangifte wegens huisvredebreuk liep op niets uit.

Op Twitter deed Laterveer maandag een oproep om onder de hashtag #zeghet ervaringen te delen. De oproep kreeg al snel gehoor en vrouwen (en mannen) delen sindsdien aangrijpende verhalen op Twitter.

Schriftelijke vragen
Dinsdag besloot SP-Kamerlid Nine Kooiman schriftelijke vragen te stellen over de kwestie aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Kooiman wil weten wat beiden vinden van de reacties van slachtoffers over het in sommige gevallen tekortschieten van de politie.

Ook wil het Kamerlid weten of het klopt dat het soms een week duurt, voordat een slachtoffer iets hoort van de zedenpolitie na een melding en wat de wachttijd is voor het maken van een afspraak. Kooiman wil ook weten of het klopt dat het OM ook geen gesprek aangaat met de verdachte als er geen zaak wordt gestart.