Volledig scherm
© anp

Kamp en Bos leiden onderhandelingen VVD-PvdA

UpdateVVD-minister Henk Kamp en voormalig PvdA-vicepremier Wouter Bos zullen de onderhandelingen leiden tussen VVD en PvdA over een nieuw kabinet. Dat blijkt uit het verslag dat Kamp dinsdag heeft uitgebracht over zijn werkzaamheden als verkenner in de kabinetsformatie.

Volledig scherm
Wouter Bos. © ANP Kippa
Volledig scherm
Henk Kamp. © anp

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft hij na de verkiezingen de mogelijkheden voor een nieuw kabinet verkend. Uit de gesprekken is naar voren gekomen dat VVD en PvdA als de twee grootste partijen en bovendien de grootste winnaars van de verkiezingen willen proberen samen een kabinet te vormen. De twee partijen hebben een meerderheid (79 zetels) in de Tweede Kamer, maar niet in de Eerste Kamer.

De Kamer zal donderdag in een debat Kamp en Bos moeten benoemen tot informateurs, maar dat dat gebeurt is vrijwel zeker, omdat zowel de VVD als de PvdA deze twee wil als informateurs. In zijn verslag constateert Kamp dat de informateurs als opdracht zouden kunnen krijgen ,,om - mede gelet op de financieel-economische situatie en in verband daarmee de begroting voor 2013 - op zo kort mogelijke termijn de mogelijkheid te onderzoeken van een stabiel kabinet uit VVD en PvdA''.

Voor de uitvoering van die taak zijn hijzelf en Wouter Bos beschikbaar, meldt Kamp. Uit diens verslag blijkt ook dat zowel VVD-leider en premier Mark Rutte als PvdA-leider Diederik Samsom tegenover hem heeft gepleit voor een 'regeerakkoord op hoofdlijnen', dat door het nieuwe kabinet nader wordt uitgewerkt.

Kamp heeft zijn werkzaamheden als verkenner snel afgerond. Hij werd vorige week donderdag, op de dag na de verkiezingen, aangewezen door de Kamer, op voorstel van Rutte. Kamp had met zijn verkennerswerk een primeur, in de zin dat voor het eerst de koningin geen rol speelt in de kabinetsformatie. Dat is het gevolg van een Kamerdebat dit voorjaar.