Volledig scherm
Henk Kamp © anp

Kamp over de Wadden: we moeten wel gas leveren

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) gaat rustig kijken of er gas mag worden gewonnen op of voor de kust van Terschelling. In reactie op de kritiek op de mogelijke boringen in het Waddengebied zei hij vandaag dat ,,we mensen wel gas moeten leveren''.

Hij zal de regels zorgvuldig toepassen. De minister zou het graag meemaken dat mensen ook ergens voor zijn. ,,Dat gas hebben we wel nodig'', zei hij voorafgaande aan de ministerraad. Tegen de mogelijke gaswinning op Terschelling bestaat veel weerstand. De gemeenteraad van het eiland heeft zich er ook tegen gekeerd.

Ook de Tweede Kamer ligt voorlopig dwars. Een meerderheid roept het kabinet op alle vergunningen voor proefboringen of gaswinning in en bij de Waddenzee en de Waddeneilanden op te schorten tot er een nieuwe energievisie van het kabinet is en de Kamer deze eind dit jaar heeft besproken. Regeringspartij PvdA zal dinsdag een motie van die strekking van de Partij voor de Dieren steunen.

,,Ik zou wel een keer willen meemaken dat de Kamer zich ergens voor uitsprak. Dat gas hebben we natuurlijk wel nodig. Iedere week hoor ik weer dat we ergens tegen zijn'', zei Kamp voorafgaande aan de ministerraad. ,,De Kamer heeft zich tegen schaliegas uitgesproken, de gaswinning in Groningen moet drastisch naar beneden en kleine velden mogen niet geopend worden. Ondertussen moeten we mensen wel gas leveren, zodat de huizen verwarmd kunnen worden, je eten kunt koken, we elektriciteit hebben en de fabrieken kunnen draaien die gas als grondstof gebruiken.''

Tulip Oil heeft een vergunning aangevraagd voor boringen bij Terschelling, maar liet eerder deze week weten dat de eerste boring pas op zijn vroegst in het winterseizoen van 2016/2017 plaatsvindt.

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 3. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”