Volledig scherm
© ANP/Arie Kievit

Kan ik nog eieren eten? 5 vragen over Fipronil

Meer dan honderd pluimveebedrijven moeten op slot, omdat er mogelijk Fipronil in de eieren zit. Dat is een middel dat onder meer bloedluis doodt, maar dat onder consumenten nauwelijks bekend is. Vijf vragen over deze kwestie.  

Wat is Fipronil?

Fipronil is een insecticide dat wordt gebruikt in producten tegen onder meer bloedluis. Het wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie voor de mens beschouwd als licht giftig. In grote hoeveelheden kan het schade toebrengen aan nier, lever of schildklier. Om die reden mag het middel niet gebruikt worden bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen.

Wat is bloedluis?

Bloedluis of vogelmijt zijn beestjes die zich schuilhouden op legstokken, in kieren en spleten in onder meer kippenhokken. Bij een behoorlijke plaag worden leghennen ziek, wat kan leiden tot bloedarmoede.

Wat is er nu mis?

Fibronil is aangetroffen in eieren in zowel België als Nederland. Het spoor leidde onder meer naar bloedluisbestrijder Chickfriend uit Barneveld, dat het middel gebruikt zou hebben bij Nederlandse pluimveehouders.

Om te voorkomen dat er mogelijk besmette eieren verkocht worden, heeft de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit tientallen pluimveebedrijven geblokkeerd. Ze mogen tot na het onderzoek van de NVWA geen eieren, kippen of mest afvoeren.

Wat zijn de gevolgen voor de kippenboeren?

Als er bij een bedrijf Fipronil in de eieren wordt aangetroffen, wordt het geblokkeerd en moeten de reeds verkochte eieren teruggehaald en vernietigd worden.

En de consument...?

Voorlopig kunnen we gewoon eieren eten, zo stelt de NVWA. Bij geen van de onderzochte eieren zijn tot nu toe concentraties aangetroffen die direct gevolgen hebben voor de gezondheid.