Volledig scherm
Ingrid Coenradie van Progressief Schiedam zegt overwegend positieve reacties op haar verkiezingsposters te krijgen © Progressief Schiedam

Kandidaat-raadslid Schiedam gooit naaktfoto's in de strijd

Een kandidate van lokale partij Progressief Schiedam (PS) zet naaktfoto's in, in de strijd om de kiezers. Ook de opmerkelijke persoonlijke gemeenteraadscampagne van PS-kandidate Edith Haan leveren in Schiedam positieve reacties en verbazing op.

Volledig scherm
Ingrid Coenradie van Progressief Schiedam zegt overwegend positieve reacties op haar verkiezingsposters te krijgen © Progressief Schiedam

Ingrid Coenradie speelde zich gisteren in de kijker door als kandidaat-raadslid van Progressief Schiedam bloot te poseren op haar verkiezingsposter. Ze zette het weinig verhullende plaatje gisteren op Twitter met de tekst 'De Naakte Waarheid'.

'Ik ben wie ik ben, zonder opsmuk. En ik sta voor wat ik zeg. En dat wil ik laten zien', zegt Coenradie over haar drijfveer bloot te poseren. PS-campagneleider en tevens levenspartner van Coenradie, John Maris, zette de foto op een verkiezingsposter.

De reacties zijn overwegend positief, merkt de PS-kandidate. 'Mensen vinden dat ik lef heb mezelf zo bloot te geven. Ik doe me niet anders voor dan ik ben. Dat wil ik eigenlijk met deze actie zeggen.' De rock- en popzangeres vraagt met de kreet ook aandacht voor misstanden uit het verleden. Ze doelt op de affaire Verver en op andere dossiers waarover nog veel vragen zijn.

Echtgenote van in opspraak geraakte ex-burgemeester
Edith Haan, echtgenote van de door vermeend overspel in opspraak geraakte ex-burgemeester van Vlieland Yorick Haan, gooide dit weekend handgeschreven briefjes door de brievenbus in de flat waar ze woont.

Ze laat er geen gras over groeien dat het huwelijk met haar partner nog in volle bloei is. 'Kent u Progressief Schiedam? Wij hebben deze partij in 2009 opgericht. Mijn man Yorick Haan was toen wethouder in Schiedam. Wij zijn sinds deze zomer weer terug in Schiedam. Ik wil vragen of u PS wilt steunen. En u kunt op mij stemmen', aldus het campagnebriefje, dat door sommige Schiedammers als knullig wordt omschreven, omdat het handgeschreven is op een A4'tje.

Ludiek en spontaan
Edith Haan noemt het 'een spontane actie'. Ze zei gisteren dat ze trots is op de lijst van PS, maar ook graag de raad in wil. De affaire rond haar man Yorick op Vlieland doet ze af als onzin. 'Allemaal roddels.'

Lijsttrekker Frans Hamerslag van PS noemde de twee campagnes van de twee kandidates gisteren 'ludiek'. 'Het zijn geen brede campagnes, maar wel persoonlijke. Dat mogen ze binnen onze partij zeker doen', zegt hij.