Kans op complicaties bij zwangerschap na maagverkleining
VideoVrouwen met een maagverkleining lopen tijdens hun zwangerschap kans op ernstige complicaties. Te laat ingrijpen kan zelfs leiden tot de dood van henzelf of het kind, waarschuwen artsen van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven.
Delen per e-mail
In het ziekenhuis kwamen de afgelopen jaren opvallend vaak vrouwen met heftige buikkrampen op het spreekuur. In eerste instantie werd gedacht aan normale zwangerschapsklachten, maar bij vrouwen met een maagverkleining is er iets anders aan de hand, zegt obesitaschirurg Wouter Leclercq. Bij deze groep zwangeren raken de darmen sneller bekneld, waardoor eten heel moeizaam of helemaal niet meer gaat. De enige oplossing is dan een operatie om de darm te 'bevrijden', met het risico op vroeggeboorte of overlijden van moeder en kind.
Leclercq brengt deze week een literatuurstudie naar buiten waarin hij andere artsen waarschuwt voor de complicaties, die in Nederland volgens hem nog te onbekend zijn. Wanneer de vrouwen te laat worden geholpen – na 48 uur – loopt een derde kans op een operatie waar een stuk afgestorven darm weggehaald moet worden. Tien procent van de moeders overlijdt tijdens of na de operatie en veertien procent van de kinderen sterft.
Ruimte
Het probleem komt door de veranderde anatomie van deze vrouwen. Door de eerdere maagingreep is er meer ruimte in de buikholte ontstaan. Wanneer de baarmoeder groeit, kan de dunne darm omhoog worden geduwd en in de knel raken, met alle risico's van dien.
Jaarlijks vinden er zo’n 12.000 maagverkleiningen plaats, ruim 6500 bij vrouwen in de vruchtbare levensfase. Bij hoeveel zwangere vrouwen het jaarlijks misgaat, weet Leclercq niet. Dat moet nader onderzocht worden. In zijn ziekenhuis wordt jaarlijks een tiental vrouwen opgenomen. Zo ook Denise die bijna 60 kilo verloor na een maagverkleining, maar tijdens haar zwangerschap ineens erg ziek werd.
Voordelen
Ondanks de risico’s wil Leclercq de maagverkleiningen nadrukkelijk niet afraden voor deze groep vrouwen. De voordelen lijken vooralsnog op te wegen tegen de nadelen, zegt hij. Een maagverkleining helpt om blijvend veel kilo’s te verliezen. Daarnaast verbetert het de vruchtbaarheid van vrouwen. Om die reden ondergaan steeds meer jongere vrouwen de ingreep.
,,Het gaat om vrouwen die werkelijk alles al hebben geprobeerd om af te vallen en door de ingreep soms wel 60 kilo afvallen.'' Hij roept verloskundigen en gynaecologen op om bij hevige buikpijn de moeder sneller door te verwijzen naar een ziekenhuis dat is gespecialiseerd in obesitaschirurgie, zoals zijn ziekenhuis waar chirurgen, gynaecologen en neonatologen samenwerken. Ook vrouwen moeten zelf sneller aan de bel trekken bij hun zorgverlener wanneer zij klachten hebben.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?’
,,Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?”, vraagt lezer Jaïr Waal in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. -
PREMIUMmaagverkleining
Denise viel 60 kilo af en was doodziek tijdens zwangerschap
Denise Hendriksen dacht dat ze gezonder was dan ooit. Ze viel bijna 60 kilo af na een maagverkleining, maar tijdens haar zwangerschap werd ze ineens erg ziek. -
eigen tuin eerst
Geen zin in de buxusmot? Er zijn genoeg alternatieven voor de plant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.” -
PREMIUMANALYSE CORONADEBAT
Het OMT adviseert, het kabinet beslist, de Kamer kijkt toe
Het kabinetsbeleid rond vaccineren en versoepelen krijgt felle kritiek in het parlement, maar weinig partijen sleutelen werkelijk aan de fundamenten van het coronabeleid. Eerst moet die derde golf dalen.
-
PREMIUM
Is er toekomst voor traditionele reisbureaus? ‘Goed advies alleen maar belangrijker geworden’
Het aantal reisbureaus is al jaren tanende en met het faillissement van D-reizen dreigen nog eens 285 reisbureaus uit het straatbeeld te verdwijnen. Is er nog toekomst voor het traditionele reisbureau? TUI, dat interesse heeft in een overname van (delen van) D-reizen, is ervan overtuigd. ,,Een goed reisadvies is in coronatijd alleen maar belangrijker geworden.” -
Frank in quarantaine
Het is tijd voor een monumentje voor onze huisartsen
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 397. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
Hoe zit het precies met die enge bloedpropjes bij AstraZeneca en Janssen? Vijf vragen en antwoorden
Na AstraZeneca blijkt ook het Janssen-vaccin in enkele gevallen tot een ernstige vorm van trombose te leiden. De net geleverde Janssen-vaccins blijven daarom tot nader order in de koeling. Wat weten we over het verband tussen de vaccins en de zeer zeldzame bijwerking?