Kans op complicaties bij zwangerschap na maagverkleining

VideoVrouwen met een maagverkleining lopen tijdens hun zwangerschap kans op ernstige complicaties. Te laat ingrijpen kan zelfs leiden tot de dood van henzelf of het kind, waarschuwen artsen van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven.

In het ziekenhuis kwamen de afgelopen jaren opvallend vaak vrouwen met heftige buikkrampen op het spreekuur. In eerste instantie werd gedacht aan normale zwangerschapsklachten, maar bij vrouwen met een maagverkleining is er iets anders aan de hand, zegt obesitaschirurg Wouter Leclercq. Bij deze groep zwangeren raken de darmen sneller bekneld, waardoor eten heel moeizaam of helemaal niet meer gaat. De enige oplossing is dan een operatie om de darm te 'bevrijden', met het risico op vroeggeboorte of overlijden van moeder en kind.

Leclercq brengt deze week een literatuurstudie naar buiten waarin hij andere artsen waarschuwt voor de complicaties, die in Nederland volgens hem nog te onbekend zijn. Wanneer de vrouwen te laat worden geholpen – na 48 uur – loopt een derde kans op een operatie waar een stuk afgestorven darm weggehaald moet worden. Tien procent van de moeders overlijdt tijdens of na de operatie en veertien procent van de kinderen sterft. 

Ruimte

Het probleem komt door de veranderde anatomie van deze vrouwen. Door de eerdere maagingreep is er meer ruimte in de buikholte ontstaan. Wanneer de baarmoeder groeit, kan de dunne darm omhoog worden geduwd en in de knel raken, met alle risico's van dien.

Jaarlijks vinden er zo’n 12.000 maagverkleiningen plaats, ruim 6500 bij vrouwen in de vruchtbare levensfase. Bij hoeveel zwangere vrouwen het jaarlijks misgaat, weet Leclercq niet. Dat moet nader onderzocht worden. In zijn ziekenhuis wordt jaarlijks een tiental vrouwen opgenomen. Zo ook Denise die bijna 60 kilo verloor na een maagverkleining, maar tijdens haar zwangerschap ineens erg ziek werd.

Voordelen

Ondanks de risico’s wil Leclercq de maagverkleiningen nadrukkelijk niet afraden voor deze groep vrouwen. De voordelen lijken vooralsnog op te wegen tegen de nadelen, zegt hij. Een maagverkleining helpt om blijvend veel kilo’s te verliezen. Daarnaast verbetert het de vruchtbaarheid van vrouwen. Om die reden ondergaan steeds meer jongere vrouwen de ingreep.

,,Het gaat om vrouwen die werkelijk alles al hebben geprobeerd om af te vallen en door de ingreep soms wel 60 kilo afvallen.'' Hij roept verloskundigen en gynaecologen op om bij hevige buikpijn de moeder sneller door te verwijzen naar een ziekenhuis dat is gespecialiseerd in obesitaschirurgie, zoals zijn ziekenhuis waar chirurgen, gynaecologen en neonatologen samenwerken. Ook vrouwen moeten zelf sneller aan de bel trekken bij hun zorgverlener wanneer zij klachten hebben.

Volledig scherm
Een exterieur van het ziekenhuis Máxima Medisch Centrum (MMC). © ANP
  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”
  2. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.