Volledig scherm
© Archieffoto ANP

Kans op flinke vorst vanaf volgende week maandag

UpdateDe schaatsliefhebbers hebben er lang op moeten wachten, maar vanaf volgende week lijkt het er dan toch echt op dat de ijzers voorzichtig uit het vet kunnen. Volgens de laatste weermodellen duiken na komend weekeinde de temperaturen ook overdag onder het vriespunt.

Volledig scherm
© ANP

Dat melden diverse weerbureaus vandaag. Het koude winterweer dat zich al een tijdje boven midden- en Oost-Europa heeft genesteld, breidt zich volgende week uit in westelijke richting. Een sterk hogedrukgebied dat nu nog boven Rusland ligt transporteert dan zeer koude lucht onze kant op.

Strenge vorst
Onder een stralende nachtelijke hemel zouden de temperaturen begin volgende week onder de -10 graden kunnen duiken. Door de eventuele strenge vorst groeit de ijsdikte razendsnel aan en zal binnen enkele dagen het ijs (op de banen althans) sterk genoeg zijn om te schaatsen.

Volgens Michiel Severin van Weerplaza moet worden opgepast voor al  te veel optimisme. 'De kans dat het echt flink gaat vriezen vanaf maandag is nu 40 procent, dus 60 procent dat dat niet gaat gebeuren.'

Mild
Voordat het zover is hebben we deze week in ieder geval nog te maken met wisselvallig en relatief mild weer. Tot vrijdag valt er iedere dag neerslag en komt de temperatuur overdag steeds boven de vijf graden uit. Na vrijdag wordt de kans op neerslag steeds kleiner en daalt de temperatuur richting het vriespunt.