Kans op zware tornado's in Nederland steeds groter

VideoEen Duits dorp bij de Limburgse grens werd woensdagavond opgeschrikt door een tornado. Door klimaatverandering zullen die in Nederland waarschijnlijk ook vaker voorkomen. 

Bekende tornado's

10 augustus 1925: noodweer trekt over Zuidoost-Nederland, waarschijnlijk een tornado, en treft Borculo het hardst. In totaal vier doden, tachtig gewonden.
1 juni 1927: zware tornado trekt over de Achterhoek en Twente. Gebied tussen Neede en Lichtenvoorde wordt zwaarst getroffen. In totaal tien doden en honderdvijftig gewonden.
23 augustus 1950: 46 kilometer lang schadespoor in bossen op de Veluwe door tornado. Geen slachtoffers.
27 maart 1966: onder meer feestgebouw in Winterswijk wordt verwoest door tornado.
25 juni 1967: Tricht wordt getroffen door zware tornado: vijf doden, tientallen gewonden en veel materiële schade. Ruim vijftig huizen compleet verwoest.
12 juli 2010: schade op verschillende plekken in met name de oostelijke Achterhoek. Niet door een tornado, maar door zijn lichtere broertje, een windhoos.

Wilfred Janssen, meteoroloog bij Weerplaza en groot liefhebber van tornado's, werd woensdagavond totaal verrast door de heftige wervelwind in Viersen, net over de grens bij Venlo. ,,Er waren geen aanwijzingen dat die onweersbui in een tornado zou uitmonden. We weten nog steeds niet wat er precies is gebeurd.’’

Met ‘we’ doelt hij op een groepje gelijkgestemden dat de nationale en internationale weerkaarten nauwlettend in de gaten houdt, op zoek naar stevige buien, met als ultieme beloning de blik op zo’n lange slurf tussen hemel en aarde. Het doel: foto’s maken en het extreme weer ervaren. 

Deskundigen verwachten dat het aantal tornado’s toeneemt in ons land, vanwege de klimaatverandering. Janssen: ,,Daar zijn nog geen harde gegevens over. Maar voor een tornado heb je een zware onweersbui nodig. De brandstof daarvoor zijn heel veel warmte en heel veel vocht. Die zijn in een opwarmend klimaat vaker voorhanden.’’ Als het gebied dan ook nog gunstig is voor tornado’s, zoals hoge temperaturen zonder te veel invloed van zee, dan zou het aantal kunnen toenemen. 

Risico voor binnenland
In Nederland kunnen tornado’s overal voorkomen, maar de kans is doorgaans groter in het binnenland dan in de kustprovincies.  Gemiddeld gaat het om drie tot vijf exemplaren, voor een groot deel in Gelderland en dan met name de Achterhoek. Het zijn meestal zwakke tornado’s, die niettemin voor behoorlijke schade kunnen zorgen.  

Ook als deze wervelwinden in Nederland toenemen, dan zal Janssen zijn reizen naar het midden van de VS er niet om laten. Dit gebied geldt als het mekka voor tornadojagers. ,,De kans dat ik er daar een te zien krijg is een flink stuk groter dan in Nederland.’’ Tornado’s in Amerika kunnen soms van een ongekende kracht zijn, in tegenstelling tot die in ons land. In Amerika worden soms hele dorpen compleet van de aarde weggevaagd.