Kansloze asielzoeker uit Noord-Afrika maakt opvang onveilig
BrandbriefPersoneel in asielzoekerscentra voelt zich onveilig door asociaal en crimineel gedrag van asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen. In een brandbrief aan de directie zeggen personeelsleden dat de situatie in de centra 'onhoudbaar wordt'. De asielzoekers uit vooral Marokko en Algerije hebben nagenoeg geen kans op een verblijfsstatus, maar de laatste maanden zijn ze met honderden naar Nederland gekomen.
De grens is bereikt. Om erger te voorkomen zijn onmiddellijke maatregelen noodzakelijk
De brandbrief aan de directie is afkomstig van de ondernemingsraad van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en is in het bezit van deze krant. De OR pleit voor een aparte opvang voor deze mensen met 'een sterk versoberd regime'. ,,De grens is bereikt. Om erger te voorkomen zijn onmiddellijke maatregelen noodzakelijk."
De OR schrijft dat werknemers 'hun werk niet langer veilig en goed kunnen uitvoeren'. ,,Daarmee komt ook de veiligheid en opvang en begeleiding van de overige asielzoekers onder druk te staan."
Serieus
Tot en met oktober dit jaar hebben volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst 1.743 mensen uit Marokko, Algerije en Tunesië asiel aangevraagd. Over heel 2015 waren dat er 206. Het merendeel komt uit een ander EU-land, vaak Duitsland, waar hun aanvraag is afgewezen. Dat staat deze groep ook in Nederland te wachten.
Het COA zegt de brandbrief zeer serieus te nemen en met de OR in gesprek te zijn over verbetering van de veiligheid. ,,Dat er iets moet gebeuren is duidelijk", aldus een woordvoerder. De OR zelf wil de brief niet nader toelichten.
De meesten zijn criminelen, jatten alles wat los en vast zit. En ze blowen en drinken tot diep in de nacht
Onveilig
Een medewerker van een azc schetst in een gesprek met de redactie uit eigen ervaring de dagelijkse praktijk: ,,De meesten zijn criminelen, jatten alles wat los en vast zit. En ze blowen en drinken tot diep in de nacht, draaien harde muziek. Met name vrouwelijke collega's voelen zich onveilig bij deze groep."
De burgemeester van Groningen trok twee weken geleden al aan de bel, vanwege het hoge aantal zakkenrollende Marokkaanse asielzoekers in het stadscentrum.
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft toen maatregelen afgekondigd, zoals versnelde juridische procedures. Eerder dit jaar kondigde Dijkhoff de inrichting van een zogenoemde 'aso-azc' aan. Het COA is nog in overleg met gemeenten over een goede locatie voor zo'n opvangcentrum.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vrouwen aan de macht op Terschelling: ‘Was geen bewuste keuze’
In het nieuwe college van burgemeester en wethouders op Terschelling zitten alleen maar vrouwen. Een welkome afwisseling met de veelal door mannen gedomineerde lokale besturen, maar volgens wethouder Jeltje Hoekstra-Sikkema (VVD) geen vooropgezet plan. -
Tweede Kamer roept Schiphol-topman Benschop op het matje, vakbond pleit voor opstappen
Schiphol-topman Dick Benschop komt dinsdag naar de Tweede Kamer om te praten over de enorme drukte op de luchthaven. Hij is daarvoor uitgenodigd door VVD en PvdA. Kamerleden willen weten hoe het zo mis kon gaan, en vooral: of het nog wel lukt het tij te keren. Ondertussen noemt vakbond De Unie zijn positie ‘onhoudbaar’. -
PREMIUM
Seksuele fantasieën beheersen al jaren zijn leven: leidinggevende (64) ‘verkrachtte collega’
De 64-jarige inwoner van het Brabantse Bergen op Zoom worstelt al jaren met moeilijk beheersbare seksuele fantasieën. Van chemische castratie kreeg hij acute geelzucht. Voor de rechtbank moet hij zich verantwoorden voor de vermeende verkrachting van een vrouwelijke collega. -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Nederlanders kennen brandrisico's in huis al te goed, maar nemen ze tóch
Nederlanders zijn op de hoogte van brandrisico's in hun eigen woning, maar nemen die toch bewust. Dat blijkt uit onderzoek van Aegon. Vooral telefoonopladers en onbeheerde pannen leiden tot woningbranden. Jongeren, huizenbezitters en mensen in dichtbevolkte gebieden tonen zich het meest bezorgd.
-
PREMIUMDiversiteit/met video45
Kenners schrikken: nu al 46 colleges met alleen mannelijke wethouders
Van de 154 gemeenten waarin wethouders zijn voorgesteld aan de raad of reeds zijn benoemd, zijn er 46 met alleen mannelijke wethouders, zo toont een analyse van deze site aan. Van de in totaal 601 wethouders zijn er 164 vrouw. Dat komt neer op zo’n 27 procent. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.