Volledig scherm
De eik moet plaatsmaken voor twee rijstroken. © Ramon Mangold/ Het Fotoburo

Kap troeteleik misschien toch van de baan

De monumentale eik in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout moet wijken, wanneer de weg wordt verbreed. Maar de verkiezing van de troeteleik tot Boom van het Jaar leidde ertoe dat minister Cora van Nieuwenhuizen de kap heroverweegt.

Moet je miljoenen uitgeven aan het behoud van één enkele boom? Ja, zeggen natuurpleitbezorgers. De monumentale eik is bijna 180 jaar oud en staat op een unieke plek, waar eens de oprijlaan was van het verderop gelegen landgoed Anneville. Nee, vindt Rijkswaterstaat. De kosten wegen niet op tegen de baten.

Het leek een gelopen race toen Rijkswaterstaat vorig jaar tot de conclusie kwam dat behoud van de boom niet mogelijk was. De A58 gaat in 2020 van vier naar zes rijstroken en omdat het nabijgelegen viaduct niet breed genoeg is voor uitbreiding aan de buitenkant, moet de middenberm worden gebruikt. En daar staat de Anneville-eik, in de volksmond al snel omgedoopt tot 'troeteleik'. Een nieuw viaduct zou een optie zijn. Dat kost minstens 3,5 miljoen euro, en dat budget is er niet. De eik verplanten is ook geen optie; dat overleeft de boom niet, concludeerden boomexperts.

Second opinion

Toen werd de troeteleik genomineerd voor de verkiezing Boom van het Jaar en gingen diverse belangengroeperingen zich roeren. Zo wil de Bomenstichting een verkeerskundig bureau inschakelen voor een second opinion over de mogelijkheden voor de boom.

Alle aandacht voor de troeteleik had het beoogde succes: de oude boom won de verkiezing glorieus. De winnende eik wordt nu ook in 2019 de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing, waaraan Nederland voor het eerst mag meedoen. En dat zal nóg meer publiciteit opleveren rond de bedreigde eik.

Wellicht om die reden maakte minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat bekend dat ze met andere betrokkenen blijft zoeken naar een manier om de monumentale boom te redden. ,,We hebben nog geen goede betaalbare oplossing gevonden, maar de verkiezing laat opnieuw zien hoe groot de betrokkenheid is en hoe breed de wens om de boom te sparen."

,,Dat is goed nieuws, al weet ik niet of ik het serieus moet nemen", zegt Rens van der Linden, die zich al jaren inzet voor het behoud van de eik. ,,Het is een kwestie van lange adem. De eik is een belangrijk symbool. Meestal gaan bomen eraan als er ergens extra asfalt moet komen. Dit zou een prachtige uitzondering zijn."