Karel zakt met auto in sinkhole: 'Hij ging zo 'tjoek' naar beneden'

videoKarel Plaumann en zijn vrouw kregen vanochtend de schrik van hun leven toen ze met hun auto in een gat in de weg zakten. Het zogenaamde 'sinkhole' was eerder die ochtend op de Homberg in Wijchen ontstaan nadat een waterleiding van Vitens was gesprongen.

De leidingbreuk zorgde ervoor dat de weg vol water kwam te staan. Dat veroorzaakte verzakkingen in de grond. 

De politie begeleidde het verkeer rond 9.00 uur vanochtend al om de straat heen, maar op het moment dat Frank Plaumann en zijn vrouw met de auto aan kwamen rijden, stonden de agenten met hun rug naar ze toe. ,,Daardoor dacht ik dat ik door mocht rijden", vertelt Plaumann. 

En toen ging het volgens de Wijchenaar allemaal heel snel. ,,We reden zo, 'tjoek', het water in'. De gehele voorkant van het voertuig verdween in de modder. Plaumann en zijn vrouw konden niet meer door de deuren naar buiten. 

Shock

Een omstander schoot het duo te hulp en opende de achterklep van de auto, zodat ze op die manier de auto uit konden. De vrouw van Plaumann was volledig in shock. 

Met een kraan werd geprobeerd de auto uit het gat te halen, maar de kraan bleek te zwaar. Het risico dat de grond verder zou verzakken, was daardoor te groot. Uiteindelijk wist een andere takelaar het voertuig wel uit het gat te trekken. 

Politie

De politie meldt dat het gat in de 35e straat van de Homberg ligt. Het asfalt in de omgeving wordt gecontroleerd. Als alles veilig is, geven ze de straat vrij. 

De politie heeft de gemeente Wijchen gevraagd om een tijdelijke uitrit te maken voor bewoners van de wijk. Die kunnen anders de wijk niet meer in en uit. 

Leidingbreuk

Vitens meldt dat de leidingbreuk spontaan zou zijn geweest. Het waterbedrijf is bezig het water uit het gat te pompen en de modder te verwijderen. Alle waterpompen in de buurt zijn dichtgedraaid. 

Naar verwachting is Vitens nog tot 15.00 uur vandaag bezig. 

Wijkagent Henry van Galen meldt op Twitter dat momenteel winkelcentrum Achterlo/Homberg alleen via de Kraaijenberg te bereiken is. 

Volledig scherm
De auto is geborgen door een bergingsbedrijf. © DG
Volledig scherm
Een auto is zaterdagochtend aan de Homberg in Wijchen weggezakt in een sinkhole. © GinoPress B.V.
Volledig scherm
© DG