Volledig scherm
De Servische generaal Ratko Mladic (links) heft in Potorica, vlak bij Srebrenica, in 1995 het glas met overste Karremans (midden). © AP

'Karremans loog'

Dutchbat-commandant Thom Karremans was er wel degelijk van op de hoogte dat duizenden moslimmannen vermoord zouden worden na de val van Srebrenica in 1995. De ex-commandant loog onder ede tegen het Joegoslavië Tribunaal en de parlementaire enquêtecommissie, toen hij zei dat hij dacht dat de mannen ongedeerd zouden blijven.

Het AD schrijft vandaag dat dit wordt verklaard door een voormalig chirurg van Dutchbat, Ger Kremers, in het tv-programma KRO Profiel dat morgen wordt uitgezonden. Ook militair historicus Christ Klep zegt dat Karremans meineed heeft gepleegd.

Weggevoerd
Volgens kolonel-arts Kremers keek hij samen met Karremans toe toen in juli 1995 achtduizend moslims werden weggevoerd door de manschappen van de Servische generaal Ratko Mladic. Karremans zou letterlijk hebben gezegd dat het 'niet goed met ze zou aflopen'. Volgens Klep wisten 'alle Dutchbatters' dat de moslims vermoord zouden worden, dus ook Karremans.

'Geen meineed'
De Dutchbat-leider houdt vol dat hij niet wist wat er met de moslims zou gebeuren en ontkent zelfs dat hij met eigen ogen zag dat de mannen werden afgevoerd. 'Ik blijf bij mijn eerdere woorden.' Hij stelt daarom ook dat hij geen meineed heeft gepleegd.

Gevoelig moment
De beschuldiging aan Karremans komt op een zeer gevoelig moment. Nadat nabestaanden van de vermoorde moslims vorig jaar aangifte hebben gedaan, onderzoekt justitie of Karremans persoonlijk iets te verwijten valt vanwege de dood van de moslims. Of de uitzending gevolgen heeft voor dat onderzoek, kon een woordvoerster gisteren niet zeggen. Karremans eiste gisteren bij de KRO een verbod op de uitzending, maar de omroep weigert dit.

Lees het hele verhaal vandaag in het AD.

  1. ‘Links tuig’ koestert de rechtsstaat
    PREMIUM
    De jaarwisseling

    ‘Links tuig’ koestert de rechts­staat

    Wat maakte 2018 memorabel? Een serie verhalen waarin we terugblikken en vooruitkijken aan de hand van de grote en kleine gebeurtenissen. Advocaat André Seebregts trad dit jaar naar voren als verdediger van Nederlandse jihadvrouwen die met hun kinderen vastzitten in Syrische kampen. Daarnaast staat hij één van de mannen bij, die verdacht wordt van het voorbereiden van een aanslag in Nederland. Het maakt hem niet populair.