De kartbaan van Walibi is gesloten na een ernstig ongeluk met een meisje.
Volledig scherm
De kartbaan van Walibi is gesloten na een ernstig ongeluk met een meisje. © Gerald Meijer

Kartwereld verbijsterd over horrorongeluk in Walibi

De Nederlandse kartwereld reageert vol ongeloof op het ernstige kartincident in attractiepark Walibi in Biddinghuizen. Vooral het feit dat onervaren rijders in vrijetijdskleding en zonder helm rondjes over het circuit crossen wekt verbazing.

Een 13-jarig meisje raakte zaterdag ernstig gewond op de kartbaan van Walibi. Volgens omstanders omdat zij met haar haren vast kwam te zitten in de kart. Een deel van haar hoofdhuid zou zijn losgerukt van de schedel, zeggen medewerkers van Walibi tegen Looopings, een website over attractieparken.

'Doe een helm op'

Quote

Stelregel één bij karten: doe een helm op

Maarten van Wesenbeeck, KNAF

De kartbaan is sinds het ongeluk buiten gebruik. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) doet onderzoek naar het incident. De Nederlandse kartwereld is bij voorbaat verbijsterd dat bezoekers van Walibi zonder helm en raceoverall in de karts mogen rijden. 

,,Dat is bij ons niet eens een discussie. Stelregel één bij karten: doe een helm op'', zegt Maarten van Wesenbeeck van de KNAF, de Nederlandse federatie voor autosport, waar ook de kartsport onder valt. ,,Voor karters met lange haren is het gebruikelijk de haren weg te stoppen in een netje onder de helm. Anderen doen een staart of vlecht in en verbergen deze tussen het brandwerende pak en de overall. Het is in ieder geval zeer onverstandig lang haar los te laten wapperen.''

Waarschuwingssticker

Kartbanen hebben onderling afspraken gemaakt. ,,Op ieder stuur hangt een waarschuwingssticker, waarop duidelijk te zien is dat je je haar niet los moet laten wapperen'', zegt Tim Coronel, coureur en tevens eigenaar van een kartbaan.

De Duitse leverancier van de karts die in Walibi worden gebruikt, Rimo, benadrukt altijd een helm te gebruiken. Op kartbanen is dit volgens het bedrijf verplicht, in attractieparken niet. Walibi zelf wil niet ingaan op vragen van deze krant over het ontbreken van helmplicht.

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’

    Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals bezorger Bas Masselink zegt: ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”