Volledig scherm
Jandino Asporaat op het podium in Anoy in 2014. © ANP Kippa

Keiharde spoorweggrappen van Jandino moeten levens redden

Met harde grappen over ongelukken op spoorwegovergangen gaat cabaretier Jandino Asporaat mensen bewust maken van de gevaren. Hij doet dit voor een campagne van Prorail om het aantal slachtoffers te verminderen.

Quote

Limbodan­sen doe je thuis!

Jandino Asporaat

De campagne - die dinsdag begint - gebruikt beelden van bewakingscamera's, met commentaar van Jandino Asporaat. Zo is te zien hoe een vrouw in Deurne onder de spoorbomen doorkruipt en op een haar na gemist wordt door een langs denderende trein. ,,Limbodansen doe je thuis!,'' gilt Asporaat. ,,Daalt je IQ ook als de spoorbomen dalen?''


Aanrijdingen
Sinds 2008 zijn er 98 mensen om het leven gekomen op een spoorwegovergang. In 8 jaar zijn er 330 aanrijdingen op overwegen geregistreerd. Daarbij overleden 98 mensen en raakten 23 mensen zwaargewond. Bij veruit de meeste ongevallen betrof het personenauto's (130). In 82 gevallen ging het om een voetganger of (brom)fietser. Zelfmoorden zijn bij deze cijfers niet meegeteld.

Het aantal ongevallen is sinds 2008 weliswaar gedaald, maar vorig jaar waren er weer meer slachtoffers te betreuren: 33 aanrijdingen, waarbij 13 mensen omkwamen. In 2014 waren er 23 ongevallen op een van de 2700 overwegen, 7 mensen kwamen toen om het leven. 

Gevaarlijk gedrag
Op de filmbeelden blijkt ook dat gevaarlijk gedrag een belangrijke oorzaak van ongevallen is. Ook al zijn de bomen al helemaal omlaag, dan nóg proberen mensen over te steken. 

De meeste ongevallen vinden plaats op overwegen met lampen, bellen en spoorbomen. Drie van de 33 ongevallen vonden vorig jaar plaats op overgangen die geen spoorbomen hebben. Wie wordt gepakt bij het oversteken terwijl de bellen al rinkelen en de bomen dalen, kan een boete krijgen die oploopt tot maximaal 230 euro.

  1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
    grimmige sfeer

    Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

    Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.