Kenners zien Ikea-kunst aan voor uniek topstuk

VideoDe jongens van het youtubekanaal Life Hunters TV wilden wel eens weten hoe kunstkenners een Ikea-schilderij zouden beoordelen. Ze namen de proef op de som en lieten de experts, zonder dat ze het wisten, een schilderij van het Zweedse bedrijf beoordelen. ,,Dit is een stuk dat je bijvoorbeeld niet bij de Expo kan kopen'', aldus een kenner.

In de video zijn reacties te zien op een schilderij van die kunstenaar 'Ike Andrews' (Ikea). Het doet vermoeden dat het hier gaat om een jonge, veel belovende kunstenaar. Maar wat de mensen niet weten, is dat zij gewoon naar een 'echte' Ikea aan het kijken zijn.

De reacties zijn vervolgens 'om te gieren', aldus de presentator Boris Lange (25). ,,Heeft u wel eens van de kunstenaar Ike Andrews gehoord?'', is een van de vragen van Lange. Waarop een 'kenner' antwoordt: ,,Ik heb er wel eens vaag van gehoord, ja.''

,,Ik had ontzettend veel moeite om mijn lach in te houden'', vertelt de Amsterdammer aan het AD. ,,Achter de schermen heb ik op de grond gelegen van het lachen. Vooral wanneer iemand het schilderij op anderhalf miljoen schatte. Het is lastig om iemand dan recht in de ogen aan te kijken en glashard te liegen.''

Aansnijden
De groep wil met de filmpjes serieuze onderwerpen aansnijden. Zo maakten Boris en zijn collega's eerder een video waarin te zien is hoe homo's nog steeds niet geaccepteerd worden in de huidige samenleving.

Met hun huidige video wil de groep iets doen aan aan de grootspraak van kunstkenners. Daarnaast vinden de makers van de video's het ook 'gewoon leuk' om serieuze onderwerpen op hun eigen manier aan te snijden. ,,We blijven vooraal doorgaan met het maken van dit soort filmpjes'', aldus Boris.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”