Kentekenfoto's door Belastingdienst onterecht bewaard
De omgang met privacygevoelige kentekenfoto's door de Belastingdienst was de afgelopen jaren technisch en organisatorisch niet op orde. Voor de fiscus niet-relevante gegevens over miljoenen kentekens werden jarenlang niet verwijderd. Dat blijkt uit documenten die op verzoek van het ANP zijn vrijgegeven.
Ambtenaren concludeerden de afgelopen jaren dat het beheer 'niet juist was belegd en ingeregeld'
In interne memo's staat dat 'geen schoning' plaatsvond van de jaarlijks 1 miljoen kentekenfoto's die de fiscus zelf verzamelde met camera-auto's met automatische kentekenherkenning (ANPR). ,,De fotogegevens en metadata zijn vanaf 2010 nog beschikbaar''. Volgens de Wet bescherming persoonsgegevens mogen dit soort data niet langer worden bewaard dan noodzakelijk. Pas eind vorig jaar schoonde de fiscus eenmalig deze bestanden op. De Belastingdienst erkent dat het bewaren onterecht was.
Inmiddels is het inwinnen en gebruik van de kentekenfoto's gestopt en zijn de gegevens vernietigd. Dat gebeurde nadat de Hoge Raad begin dit jaar had bepaald dat er geen wettelijke basis was om de kentekenfoto's te gebruiken voor het aantonen van privégebruik van auto's van de zaak. Volgens de rechters was sprake van systematisch verzamelen van gegevens over de bewegingen van voertuigen.
Opeenstapeling van onrechtmatigheden
In een reactie laat de Belastingdienst weten dat er 'ten tijde van de uitspraak van de Hoge Raad een gestructureerd proces voor het systematisch vernietigen van de niet-relevante ANPR-gegevens in voorbereiding was'. Ook zegt de dienst dat de opgeslagen gegevens wel 'steeds volgens de geldende richtlijnen zijn beveiligd'.
Privacy First is kritisch en spreekt van een 'opeenstapeling van onrechtmatigheden'. Behalve het ontbreken van een wettelijke basis en het opslaan van niet-relevante gegevens, was volgens Vincent Böhre van de privacyorganisatie ook de 'organisatorische puinhoop' onrechtmatig.
ICT-problemen
Ambtenaren concludeerden de afgelopen jaren dat het beheer 'niet juist was belegd en ingeregeld'. Er was sprake van ICT-problemen en provisorische systemen. Het beheer was niet ondergebracht bij de juiste afdelingen. Veel werk moest handmatig worden gedaan. Het ontbrak aan deskundigheid en vaste werkwijzen. Het beheer van bewaartermijnen werd daardoor niet structureel, maar alleen ad hoc gedaan.
Dat was ook het geval bij de vele miljoenen foto's die de fiscus verkreeg uit ANPR-camera's van de politie. Niet-relevante gegevens werden hier wel binnen twee weken gewist, maar mogelijk bruikbare kentekenfoto's (52 miljoen van de 130 miljoen per jaar) bleven enkele jaren bewaard.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
commentaar23
Ook telefoonverkeer hoort controleerbaar te zijn
Mark Rutte woont al bijna dertig jaar in hetzelfde appartement, zweert nog bij zijn oude Saab en gebruikte tot voor kort nog een ouderwetse mobiele telefoon waarmee hij niet op internet kon. Onlangs moest hij een nieuwe televisie kopen, omdat zijn oude beeldbuis het moderne tv-signaal niet meer kon verwerken. Het is juist die hang naar ‘alles bij het oude laten’ die Rutte nu in de problemen brengt, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
PREMIUM
Vader van neergeschoten man: ‘Ze gingen lamskoteletjes halen en toen werden we door de politie gebeld’
Hij stuurde zijn drie zonen er dinsdagmiddag op uit om vlees te halen bij de buurtslager in Hatert. Een paar uur later lag zijn oudste zoon (25) met schotwonden in het ziekenhuis. Hun vader doet nu zijn verhaal.
-
PREMIUM
Baby Ajay bleef tot ieders verbazing leven, maar nu blijkt zijn huis niet veilig voor hem
Ajay Louwen zou slechts enkele minuten oud worden, zeiden de artsen. De kleine jongen bleef, tot ieders grote verbazing, leven. Maar zijn dolgelukkige ouders, Utrechters Elisa (24) en Ricardo (25), kampen met nieuwe zorgen. De baby wordt bijna ontslagen uit het ziekenhuis maar kan vanwege zijn zwakke gezondheid niet wonen in hun huurhuis met vocht, schimmelplekken en herrie. -
column112
Beste Johan Derksen, we hebben jou nodig
Debby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
C&A-telg Brenninkmeijer in beroep tegen straf voor rellen, justitie vroeg vrijspraak
Ansgar John Brenninkmeijer gaat in beroep tegen zijn veroordeling tot 4 dagen cel en een werkstraf vanwege wangedrag tijdens een coronademonstratie op het Museumplein in januari 2021. De reden: het Openbaar Ministerie had vrijspraak gevraagd, maar de politierechter veroordeelde de telg uit de C&A-familie Brenninkmeijer toch.