Kerk Amstelveen gaat op in vlammen: 'Dit is verschrikkelijk'

VIDEO/UPDATEIn de St. Urbanuskerk in Amstelveen heeft vanavond een grote brand gewoed. De brandweer is met veel materieel en personeel uitgerukt. Een groot deel van de kerk en het dak zijn vernield. 

,,Het is vreselijk dat dit prachtige rijksmonument en icoon van Bovenkerk in brand staat. We leven mee met de omwonenden. Voor heel Amstelveen is dit verschrikkelijk. We hopen dat de schade beperkt blijft'', zei burgemeester Bas Eenhoorn.

Een groot deel van de kerk en het dak zijn vernield. Volgens de brandweer is de schade groot. De toren stond overigens niet in brand. De brandweer deed er alles aan de toren nat te houden om te voorkomen dat het vuur oversloeg, zei een woordvoerster.

Alleen de pastoor was in de kerk toen de brand uitbrak en hij kon snel naar buiten. Hij zei tegen de brandweer dat er geen mensen meer in het gebouw aan de Noorddammerlaan waren toen de brand uitbrak. Er zijn geen gewonden. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk.

Omwonenden van de kerk moesten tijdelijk hun huizen verlaten en werden elders opgevangen. De bewoners van twee woningen kunnen nog niet terug naar huis.

(Artikel gaat verder onder de foto's)

Volledig scherm
© ANP
De St. Urbanuskerk stamt uit 1888.
Volledig scherm
De St. Urbanuskerk stamt uit 1888. © RV

Tranen

Veel mensen konden hun tranen niet bedwingen toen de kerk grotendeels platbrandde. Mevrouw van Thienen (78) is er een van. Ze woont al haar hele leven in Bovenkerk, tegenwoordig in een appartementencomplex recht tegenover de kerk. ,,De Urbanuskerk speelt een grote rol in mijn leven. Ik kom uit een gezin met vijf kinderen. We zijn alle vijf gedoopt en getrouwd in de kerk. Het is verschrikkelijk dat hij nu is afgebrand. Niet zo lang geleden is hij prachtig gerestaureerd. We hebben er maar een jaar van kunnen genieten."

De kerk organiseert morgenochtend (zondag) om 10.30 uur een bijeenkomst waar parochianen samen over het verlies kunnen praten. Er werd zondagochtend nog steeds nageblust.

Het gebouw is een rijksmonument en werd in 1888 in gebruik genomen. Het is ontworpen door de bekende architect Pierre Cuypers.

Brandweerlieden bij de kerk.
Volledig scherm
Brandweerlieden bij de kerk. © ANP

Onafhankelijk onderzoek

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de bestrijding van de brand in Amstelveen. Dat zei locoburgemeester Herbert Raat zondag. ,,Onze burgemeester Bas Eenhoorn heeft dat besloten, in samenspraak met de brandweercommandant.''

Concrete aanwijzingen dat er iets mis is gegaan zijn er niet, volgens Raat, maar er zijn verhalen dat het lang duurde voordat het blussen van de brand in de St. Urbanuskerk op gang kwam.

,,Het speelt in de buurt, we krijgen er veel vragen over." Het onderzoek richt zich op het optreden van de brandweer en van de gemeente, bijvoorbeeld waar het gaat om de watervoorziening.

 1. LIVE | Druk op Boris Johnson om adviseur te ontslaan neemt toe, Europese Centrale Bank verwacht forse economische krimp

  LIVE | Druk op Boris Johnson om adviseur te ontslaan neemt toe, Europese Centrale Bank verwacht forse economi­sche krimp

  Het wereldwijde dodental van het coronavirus is de 350.000 gepasseerd. Ruim 5,5 miljoen mensen zijn besmet (geweest) met het virus. De Britse premier Boris Johnson staat onder toenemende druk om zijn belangrijkste adviseur, Dominic Cummings, te ontslaan. De adviseur overtrad eind maart de coronaregels. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.
 2. Traumaspecialist is door corona in Nederland nodig: ‘Deze strijd is een marathon’
  PREMIUM

  Traumaspe­ci­a­list is door corona in Nederland nodig: ‘Deze strijd is een marathon’

  Hij werkte onder hoogspanning in internationale conflictgebieden, maar heeft zijn werkterrein nu noodgedwongen naar Nederland verlegd. Want de coronacrisis drukt zwaar op artsen en verpleegkundigen, en Kaz de Jong leert hen daarmee om te gaan. Juist nu de maatschappij weer opstart is hij extra alert. ‘Dit is pas het eind van het begin’, zegt de trauma- en klinisch psycholoog van Artsen zonder Grenzen.