Volledig scherm
Het kerkgebouw van de Nieuw Apostolische Kerk van Nederland. © Google Streetview

Kerk was gewaarschuwd voor asbest in gebouw

De Nieuw Apostolische Kerk van Nederland had kunnen weten dat er asbest zat in de leien gevel van kerkgebouw De Bron. Desondanks werd er geen professionele hulp ingeschakeld voor het verwijderen van de kankerverwekkende stof.

De Kerk kocht het pand begin dit jaar van de Protestantse Kerk Nieuwegein-Noord. Enkele weken terug werd de verbouwing afgerond en op 3 april werd het gebouw ingewijd. Kort daarna, op 6 april, sloot Nieuwegein de deuren. Een buurtbewoner had de gemeente ingeseind, dat met asbest werd gewerkt zonder de wettelijk verplichte inzet van professionals.

Quote

We overheen gelezen. We wilden het heel graag kopen. Het is zo snel gegaan, dat we het niet gezien hebben.

Bestuurslid Ruud Vis

De verkoper wist dat de gevel asbest bevatte en liet dat om die reden expliciet opnemen in het koopcontract. Maar de Nieuw Apostolische Kerk van Nederland, onder voorzitterschap van de Duitse apostel en ex-bouwondernemer Rainer Storck, merkte dat niet op. Bestuurslid Ruud Vis, geconfronteerd met de informatie in de koopovereenkomst: ,,Klopt, daar hebben we overheen gelezen. We wilden het heel graag kopen. Het is zo snel gegaan, dat we het niet gezien hebben.''

Vrijwillige klussers
Op de website van de Nieuw Apostolische Kerk hield de gemeenschap een blog bij van alle inspanningen van vrijwillige klussers. Daarin staat dat een aannemer de gevelbekleding heeft vervangen. Aannemers hebben volgens de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid een eigen verantwoordelijkheid om te onderzoeken of een gebouw asbest bevat, een stof die in 1994 werd verboden.

Heeft de aannemer nooit gevraagd naar asbest, is de vraag. ,,Daar heeft geen aannemer aan gewerkt," zegt Vis in eerste instantie. Als hem stukken van de website worden voorgelezen, komt hij daar op terug. ,,De aannemer heeft alleen de nieuwe gevelbekleding aangebracht. We hebben het in eigen beheer weggehaald, juist om de kosten te drukken."

De gemeente kent de inhoud van het koopcontract niet maar ziet geen reden om stappen te ondernemen tegen de kerk. ,,Dat is een zaak van de politie. Waar wij op toezien is of de kerk voor de afgesproken termijn (1 mei) het asbest op een deugdelijke manier laat verwijderen.'' De Inspectie SZW, betrokken bij het goedkeuren van het saneringsplan, ziet geen reden voor verder onderzoek.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement