Volledig scherm
Mark Rutte zwaait gedag. © ANP

Kiezer is het vertrouwen in kabinet Rutte II vrijwel kwijt

Het kabinet van VVD en PvdA onder leiding van premier Mark Rutte is het vertrouwen van de Nederlandse kiezer grotendeels kwijt. Nog maar 1 op de 8 kiezers heeft vertrouwen in de huidige regering, blijkt uit onderzoek van bureau TNS NIPO.

Die vertrouwensscore is met afstand de laagste die TNS NIPO ooit voor een zittende regering heeft gemeten, sinds het bureau dat met het tweede Paarse kabinet in 1998 structureel begon te doen. Dat nog maar 12 procent vertrouwen heeft in het kabinet, is ook lager dan het vorige dieptepunt, onder het tweede kabinet-Balkenende in juli 2005.

In de peiling is de PVV ruim de grootste partij met 33 zetels (winst van 18 ten opzichte van de Kamer), gevolgd door de VVD met 24 (verlies van 17). De PvdA zakt naar 13 (verlies van 25) en moet inmiddels - in de peiling - SP, D66 en CDA voor zich dulden.

Ook de rapportcijfers voor Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom maken een vrije val. Beiden scoren gemiddeld een 4,6.

  1. HAK voert als eerste voedselfabrikant Nutri-Score in: ‘waar wachten we nog op?’

    HAK voert als eerste voedselfa­bri­kant Nu­tri-Sco­re in: ‘waar wachten we nog op?’

    Als eerste in Nederland voert groentefabrikant HAK het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Of het nu een pot appelmoes, doperwtjes, kersen of rode kool is, de etiketten van de HAK-producten worden vanaf 1 september voorzien van het nieuwe logo dat aan de hand van kleuren en lettercodes aangeeft hoe gezond drinken of eten is. Timo Hoogeboom, algemeen directeur van HAK, legt uit waarom zijn bedrijf het voortouw neemt.