Volledig scherm
© anp

'Kijk uit met fruit': snijd ook tomaatjes in vieren

Een kind dat zeurt om een cherrytomaatje of druif. Dan ben je glansrijk geslaagd als ouder, zou je zeggen. Maar pas op, stellen twee artsen, kinderen kunnen in dit fruit stikken. Zij pleiten voor een waarschuwingssticker.

Voordat u direct een bakje druiven of cherrytomaatjes in de vuilnisbak mikt: niet doen! Dat is precies de tegenovergestelde boodschap die intensivecare-kinderarts Fieke Slee wil uitdragen. ,,Fruit is gezond. Wees blij dat uw kind het lekker vindt, maar snijd het in vieren. U geeft per slot van rekening uw kind ook geen zuurtje in het formaat van een cherrytomaat."

Sterker nog, vertelt ze, een cherrytomaat is misschien nog wel gevaarlijker dan een hard snoepje. ,,Juist de zachte dingen vervormen vaak zo dat ze de luchtpijp helemaal afsluiten en vast komen te zitten. Dat kan fataal aflopen."

Hartverscheurend
Fieke Slee maakte dit hartverscheurende tafereel een paar keer mee op haar werk, en schreef samen met brandwondenchirurg Mariëlle Vehmeijer het boek 'Pas op, kijk uit' over bizarre maar veelvoorkomende ongelukken in huis. Alleen een boek is niet genoeg, vinden de twee artsen nu. Er zou ook een tv-spotje moeten komen, zoals de Brandwondenstichting waarschuwt voor een hete theepot op tafel.

Maar eerst gaan ze om de tafel met een grote winkelketen - 'de naam houden we nog even geheim' - om een stickertje op bakjes fruit te plaatsen met de tekst 'snijd mij in vieren'. Na het 5de jaar daalt de kans op verslikking, omdat de maal- en slikfunctie bij een kind dan beter ontwikkeld is.

Ook kinderarts Koen Joosten van het Sophia Kinderziekenhuis juicht de aandacht voor dit onderwerp toe. Maar een spotje op tv? Hij twijfelt. ,,Er zijn heel veel andere producten in huis die evengoed gevaarlijk zijn. Pinda's bijvoorbeeld, of kraaltjes, of kleine ronde batterijtjes. De discussie moet breder worden gevoerd."

Jaarlijks overlijden in Nederland negen kinderen jonger dan 5 jaar aan verstikking. Daartoe horen ook de kinderen die zich per ongeluk aan een gordijnkoordje hebben opgehangen.

Cherrytomaatje
Enkele weken geleden stikte een 6-jarig jongetje uit de buurt van Amsterdam in een cherrytomaatje. Kinderopvang Kindergarden besloot hierop álle cherrytomaatjes en druiven in haar 27 vestigingen in de ban te doen. ,,Waarom zouden we het risico lopen als we ook gewone tomaten in partjes kunnen snijden? Die kunnen kinderen veel makkelijker afhappen," legt vestigingsmanager in Rotterdam Claudia Dobber uit.

Doe iets
Mocht een kind zich toch verslikken, dan adviseert kinderarts Slee bij kinderen boven 1 jaar die niet hoesten en geen geluid maken, vijf klappen op de rug en vervolgens de Heimlichgreep. ,,Ook al zie je niet direct effect, doe in 's hemelsnaam iets. Elke rugklap, elke beweging kan het tomaatje hoger brengen zodat het er makkelijker uit te halen is."