Volledig scherm
. © Thinkstock

Kijkgedrag van baby kan ontwikkeling autisme voorspellen

De manier waarop een baby kijkt of reageert, kan voorspellen of hij autisme ontwikkelt. Dat stelt psycholoog Roy Hessels van de Universiteit Utrecht.

Gezonde baby’s maken oogcontact met hun ouders, reageren op hun naam en kunnen hun aandacht verplaatsen. Als een kind dit niet doet, kan het autisme ontwikkelen. ,,Dat geldt uiteraard niet voor alle kinderen, maar afwijkend kijkgedrag kan wel een belangrijke voorspeller zijn'', zegt Hessels.

De ontwikkelingsstoornis wordt nu op zijn vroegst in het tweede levensjaar van het kind vastgesteld. Dat kan veel eerder, meent Hessels. De psycholoog ontwikkelde een meetinstrument waarmee het kijkgedrag van een baby heel nauwkeurig wordt vastgelegd. Volgende week vrijdag promoveert hij in Utrecht op dit onderzoek.


Emoties oppikken

Quote

Volwasse­nen die hoger scoren op autisti­sche trekken en sociale angst, bleken minder naar de ogen te kijken

Roy Hessels, psycholoog Universiteit Utrecht

De onderzoeker liet volwassenen naar een beeldscherm kijken, waarop het leek alsof de ander tegenover hen zat. De software was zo nauwkeurig dat Hessels precies kon zien waarop de deelnemers letten wanneer de ander om aandacht vroeg. ,,Volwassenen die hoger scoren op autistische trekken en sociale angst, bleken minder naar de ogen te kijken. Hierdoor pikken zij minder belangrijke informatie op, zoals emoties.''

Hetzelfde meetinstrument wil Hessels nu inzetten bij baby’s. ,,Door al op heel jonge leeftijd atypisch kijkgedrag te signaleren, kunnen we wellicht voorkomen dat de stoornis zich verder ontwikkelt. Maar dat zou verder onderzocht moeten worden.''

Zo’n 190.000 mensen in Nederland hebben een vorm van autisme. Het zijn meer mannen dan vrouwen. Zij kunnen minder goed contact maken met anderen, nemen taal vaak heel letterlijk en herkennen emoties en andere non-verbale communicatie niet goed.

  1. YouTubers Ties en Govert bijna voor de rechter: Amerikanen nemen zaak ‘bloedserieus’

    YouTubers Ties en Govert bijna voor de rechter: Amerikanen nemen zaak ‘bloedseri­eus’

    YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, staan vandaag voor de rechter. Ze zijn aangeklaagd wegens het bewust binnentreden van verboden terrein in overleg met anderen, een daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid. Zelf doen ze het af als een onschuldige aangelegenheid, maar de Amerikanen nemen de zaak bloedserieus.