Volledig scherm
© thinkstock

Kinderen dupe van fouten jeugdzorg

Kinderen worden soms, door onjuiste rapportages van Bureau Jeugdzorg, ten onrechte uit huis geplaatst. Dat zeggen advocaten, Kamerleden en hoogleraren. Kinderrechters bevestigen de matige kwaliteit van de rapporten, maar volgen toch meestal de mening van Jeugdzorg. Dit meldt het AD.

Gezinsvoogden van Jeugdzorg presenteren meningen als feiten en kopiëren passages uit oude rapporten klakkeloos in nieuwe analyses, stellen betrokkenen. Veelal wordt geen bron van hun informatie genoemd.

De rapporten worden door de Raad voor de Kinderbescherming gebruikt bij de kinderrechter om kinderen onder toezicht te stellen of uit huis te plaatsen. Volgens de Rotterdamse kinderrechter Sonja de Pauw Gerlings-Döhrn schrijven 7 op de 10 gezinsvoogden rapportages die onder de maat zijn. 'Het zijn maatschappelijk werkers. Ze zijn niet opgeleid voor het schrijven van rapporten.'

Daardoor sluipen er fouten in de rapportages. Zoals over een moeder die volgens de gezinsvoogd met een persoonlijkheidsstoornis kampt, terwijl haar psycholoog dat zwart op wit tegenspreekt. Of van een kind dat blauwe plekken heeft, zonder dat goed wordt uitgezocht of er sprake is van mishandeling.

10-0 achter
'Zoiets komt wel in het rapport en dan sta je met 10-0 achter bij de kinderrechter', zegt advocaat Richard Korver. De kinderrechter verkiest vaak het woord van de professional boven dat van de ouder.

'Het zou kunnen dat kinderen onterecht uit huis zijn geplaatst. Het blijft mensenwerk, maar we moeten heel veel verbeteren', reageert D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp. Op haar voorspraak schakelde de Tweede Kamer de Kinderombudsman in om de rapportages te onderzoeken. Hij presenteert in het najaar de resultaten.

De brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland erkent dat de rapportages beter moeten. Er zijn cursussen gestart om gezinsvoogden bij te scholen. 'Het moet beter. Rapporteren is een andere vaardigheid dan hulpverlenen', verklaart bestuurder René Meuwissen.

Meer hierover vandaag in het AD