Advocaat Bas le Poole (L) van RTL 5 voorafgaand aan het kortgeding van het Einstein Lyceum
Volledig scherm
Advocaat Bas le Poole (L) van RTL 5 voorafgaand aan het kortgeding van het Einstein Lyceum © anp

'Kinderen in RTL-pestprogramma te herkenbaar in beeld'

Hoewel de verborgen camerabeelden van de leerlingen van het Einstein Lyceum in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet zijn geblurd, vindt de school de kinderen nog te herkenbaar. De rechter moet de aflevering van het pestprogramma Project P over de gepeste 12-jarige scholier Patrick die voor volgende week maandag staat gepland bij RTL5 dan ook tegenhouden, benadrukten de advocaten vandaag bij de rechtbank in Lelystad.

Vrijdag volgt de uitspraak over het kort geding dat door de school, ouders van de leerlingen en docenten was aangespannen. Volgens RTL en producent Skyhigh is de eis 'niet realistisch'. De advocaten zeiden dat de kinderen niet herkenbaar zijn bij het grote publiek. Alleen het gebruik van de verborgen camera kan volgens hen blootleggen wat een slachtoffer dagelijks meemaakt. 'Een beeld zegt meer dan duizend woorden.'

Tijdens de zitting bleek dat Patrick inmiddels niet meer op het Einstein Lyceum zit. Hij is, tegen zijn wil, op zoek naar een andere school, zei de advocaat van RTL. De jongen mocht na de confrontatie met zijn medeleerlingen, die volgens de omroep in goede sfeer verliep, de klas niet meer in. De school zou zijn veiligheid niet kunnen waarborgen. Hij moest zijn toetsen maken in de directiekamer.

De verdediging van het Einstein Lyceum ontkent dat deze maatregelen zijn genomen naar aanleiding van het programma. Volgens de raadsman was de jongen aangenomen op school met een proefplaatsing. In februari, voor de opnames, zou al aan de ouders zijn gezegd dat hij naar een andere school moest omdat het niveau voor hem te hoog was.

In Project P: Stop het pesten helpen Johnny de Mol en Dennis Weening tieners die dagelijks op school worden gepest. De eerste twee afleveringen zijn inmiddels op tv geweest. Het eerste deel de zitting was maandag achter gesloten deuren. De rechter wees het verzoek van de eisers toe om de beelden te laten zien zonder publiek en pers. De rest van de zaak was openbaar.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”