Volledig scherm
© anp

Kinderen kunnen minder goed zwemmen

Kinderen zijn steeds minder zwemvaardig. Daarvoor waarschuwt de Reddingsbrigade Nederland. Door bezuinigingen op zwembaden en schoolzwemmen behalen steeds minder kinderen hun zwemdiploma.

Het is een van de verklaringen waarom dit jaar een opvallend hoog aantal kinderen is verdronken. Gemiddeld sterven jaarlijks 4 kinderen door water, maar dit jaar zijn het er al 7. Maandag verdronk nog een 5-jarig kind in Amsterdam.

Elske Hoving van de Reddingsbrigade: 'Kinderen kunnen pas op latere leeftijd zwemmen, maar zijn ook steeds minder goed geoefend.' Experts vinden dat de zwemvaardigheid van kinderen afneemt. Dit zou onder meer het gevolg zijn van het afschaffen van het schoolzwemmen en bezuinigingen op zwembaden.

Op dit moment heeft naar schatting 5 procent van de kinderen onder de 14 jaar geen zwemdiploma.

Vandaag in het AD: 'Een kind kan heel stilletjes verdrinken.'

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”