Volledig scherm
De boerderij in Ruinerwold. Inzet: Janny Knol, politiechef Noord-Nederland. © ANP / Robin Hilberink

Kinderen uit boerderijgezin Ruinerwold kwamen wel buiten (maar niet ver)

De zes kinderen die samen met hun vader vermoedelijk negen jaar afgesloten van de buitenwereld in een boerderij in Ruinerwold woonden, konden wel naar buiten. Ze kwamen echter niet verder dan het erf van de boerderij.

Dat vertelde Janny Knol, plaatsvervangend chef van de Politie Noord-Nederland, gisteravond bij tv-programma PAUW. Ook maakte ze bekend dat de kinderen vier vrouwen en twee mannen zijn.

Aan de tafel van de talkshow gaf Knol meer duidelijk over de ‘afgesloten ruimte’ waarin het gezin was aangetroffen. Die ruimte zat in de boerderij. ,,Het was één ruimte, die weer was verdeeld in kleine compartimenten’’, schetste de politiechef. ,,Het was in ieder geval voldoende ruimte voor zes mensen, maar de exacte grootte in vierkante meters weet ik niet.’’

Naar buiten

Knol liet weten dat er daglicht de ruimte binnenkwam. Bovendien kwamen de kinderen ook buiten. ,,Er zijn momenten geweest dat ze buiten zijn geweest’’, weet de politiechef naar aanleiding van gesprekken met de kinderen. ,,Weliswaar op het terrein, met een omheining, dus echt wel afgeschermd van de buitenwereld.’’

Quote

De plek was vooral bedoeld om de buitenwe­reld buiten te houden

Janny Knol, Plaatsvervangend chef Politie Noord-Nederland

,,De plek was vooral bedoeld om de buitenwereld buiten te houden.’’ Volgens de politie wisten de kinderen wel dat er ‘een buitenwereld’ bestond, maar is het onduidelijk of ze weten hoe groot die is. Op de vraag van Pauw of ze beschikten over een radio, tv of computer, antwoordde Knol: ,,Er waren spullen aanwezig. Maar wat dit precies was weet ik niet.’’ De kinderen spraken in ieder geval gewoon Nederlands.

Wilden ze wel weg?

Cabaretier en presentator Richard Groenendijk, die ook bij PAUW aan tafel zat, wierp nog een andere vraag op: Wilden deze kinderen wel uit de boerderij worden weggehaald? ,,Het is heel moeilijk om te beoordelen’’, erkent Knol. ,,Je kijkt vanuit je eigen normenkader. Hun manier van doen en leven is voor hen wellicht normaal. Daarom hebben we hier ook hulp voor ingeschakeld van bijvoorbeeld psychologen.’’

Quote

Het was niet zo dat de kinderen daar fysiek niet vrij konden bewegen

Janny Knol, Plaatsvervangend chef Politie Noord-Nederland

Hoewel zowel vader Gerrit Jan van D. als de huurder van de boerderij (Josef B.) werden aangehouden vanwege wederrechtelijke vrijheidsberoving, is ook nog de vraag of en hoe de kinderen werden gedwongen bij de boerderij te blijven. ,,Het was dus niet zo dat de kinderen daar fysiek niet vrij konden bewegen. Maar er is op de een of andere manier wel iets gaande tussen vader en kinderen’’, verwijst Knol naar mogelijk psychische dwang.

Gesprekken

Ondertussen loopt het onderzoek door. Ook bij de politie leven daarbij nog veel vragen. ,,We hebben zeer beperkt met de kinderen gesproken. Het is niet eenvoudig om een gesprek met ze te voeren. We moeten heel voorzichtig en zorgvuldig zijn. In het belang van de zorg en het strafrechtelijk onderzoek.’’

Bekijk hieronder beelden uit De Ochtend Show to go met het laatste nieuws over de zaak:

 1. Doodslagverdachte en acht maanden zwangere vriendin gebruikten drugs en abortuspillen
  Drama Diemen

  Doodslag­ver­dach­te en acht maanden zwangere vriendin gebruikten drugs en abortuspil­len

  Het Openbaar Ministerie Amsterdam heeft de verdenking tegen oud-pensioendeskundige en financieel expert Dennis van E. verzwaard. Hij wordt nu verdacht van doodslag en ‘abortus onder strafverzwarende omstandigheden’. De 32-jarige Braziliaanse vrouw die vorige maand dood in zijn appartement in Diemen werd gevonden, was zijn vriendin. De vrouw was zwanger van een ongeboren acht maanden oud jongetje, dat ook overleed bij het drama.
 2. LIVE: Rechtszaak IS-vrouwen: ‘Denen halen mensen op, maar Nederland zegt dat het niet kan?’

  LIVE: Rechtszaak IS-vrou­wen: ‘Denen halen mensen op, maar Nederland zegt dat het niet kan?’

  Het kabinet wil de Nederlandse jihadvrouwen en hun kinderen écht niet terug en probeert vandaag in de Haagse rechtbank in hoger beroep te voorkomen dat ze moeten worden opgehaald. ,,Terughalen van alleen de kinderen is ook een risico, dat kan tot wrok leiden bij de vrouwen en familie.” Familieleden en advocaten zijn in de rechtbank aanwezig om ervoor te pleiten dat de kinderen en de vrouwen juist wel worden teruggehaald. ,,Denemarken heeft 48 uur geleden nog kinderen opgehaald in Syrië.” Volg de rechtszaak hieronder via de tweets van verslaggever Cyril Rosman.