Volledig scherm
Een controle, in 2017, op camping Fort Oranje. Ambtenaren treffen onder meer vier leerplichtige kinderen aan die niet naar school gaan. © Peter Ullenbroeck

Kinderombudsvrouw: ‘Zorgen om kinderen die op vakantieparken wonen’

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer maakt zich zorgen over de situatie waarin kinderen die permanent op vakantieparken wonen, opgroeien. ,,Niemand heeft zicht op hen", schrijft ze vandaag in een brief aan alle Nederlandse burgemeesters.

Volgens de Ombudsvrouw wonen er in Nederland ‘waarschijnlijk enkele honderden, mogelijk zelfs enkele duizenden’ kinderen onvrijwillig op vakantieparken. Het gaat daarbij om gezinnen die er niet zelf voor kiezen om permanent op zo'n park te wonen, maar gezinnen die er belanden omdat ze geen reguliere woning kunnen krijgen of door ‘een stapeling van problemen'. 

Fort Oranje

,,Niemand heeft zicht op deze kinderen. We weten niet hoe het met ze gaat, terwijl er volgens betrokken partijen reden is om aan te nemen dat een deel van deze kinderen opgroeit onder moeilijke omstandigheden", schrijft Kalverboer aan de Nederlandse burgemeesters.  De Ombudsvrouw begon zich zorgen te maken toen ze het beruchte en  inmiddels ontruimde  vakantiepark Fort Oranje in Zundert bezocht.  ,,Bij een gezin dat we daar aantroffen was sprake van diepe armoede, de nog jonge kinderen waren vuil en vertoonden zorgelijk gedrag. De caravan was oud en stuk, er was sprake van overbewoning en de directe leefomgeving was vervuild. Ik ben zeer geschrokken van de situatie waarin deze kinderen opgroeiden.”

Volgens Kalverboer is het een groep kinderen die ‘onder de radar’ blijft. Waardoor ook hun eventuele problemen niet bekend worden.  Ze roept daarom alle burgemeesters op deze groep kinderen in kaart te brengen. ,,Ga na hoe het met ze gaat en zorg zo nodig voor hulp en ondersteuning.”

De onderzoekers van de Ombudsvrouw probeerden zelf ook de kinderen te bereiken, maar slaagden daar amper in.  Slechts zestien kinderen vulden een vragenlijst in, een ouder en kind waren bereid tot een persoonlijk gesprek met de onderzoekers.