Kinderpardon: afgewezen jonge asielzoekers bijna allemaal nog in Nederland
Verreweg de meeste jonge asielzoekers die voor het kinderpardon zijn afgewezen, zijn nog steeds in Nederland. Slechts 80 van de 1400 minderjarigen, minder dan 6 procent, zijn aantoonbaar vertrokken. ,,Veel te weinig,” zegt staatssecretaris Harbers (Justitie & Veiligheid).
Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. In totaal zijn hier 740 kinderen zónder verblijfsvergunning, 400 kinderen kregen tóch nog een verblijfsvergunning om bijvoorbeeld medische redenen en van 180 kinderen is niet duidelijk waar ze zijn. Het gaat in alle gevallen om minderjarigen die op het moment van aanvraag al zeker vijf jaar in Nederland waren.
Lili en Howick
Defence for Children schatte eerder dat er 400 kinderen zijn van wie de situatie lijkt op die van Howick en Lili, de Armeense kinderen die na tien jaar Nederland uitgezet dreigden te worden, maar na grote ophef alsnog mochten blijven. Dat blijken er dus 740 te zijn.
Van 2140 minderjarigen die de afgelopen zes jaar een kinderpardon hebben aangevraagd, kregen 740 kinderen wél een verblijfsvergunning.
‘Veel te weinig’
Slechts 6 procent van de afgewezen minderjarigen is dus daadwerkelijk vertrokken. “Veel te weinig”, zegt staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid tegen de NOS. “Voor mij geldt: als mensen geen vergunning krijgen, moeten ze terug naar hun land van herkomst.”
Volgens de VVD-bewindsman zijn er heel veel redenen waarom mensen hoop houden. Hoe daarmee moet worden omgegaan laat hij momenteel onderzoeken door een commissie. Simpelweg meer mensen uitzetten noemt hij niet zomaar te realiseren. ,,Gedwongen terugkeer is moeilijk. Vrijwillige terugkeer kan altijd en ik stel vast dat de mensen om wie het gaat zich toch heel vaak in een uitzichtloze situatie bevinden, dus wil ik ook kijken naar de verantwoordelijkheid van de ouders.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM110
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
PREMIUMimplantaten
Milou en Ivo zijn niet meer doof: ‘We vinden het een wonder, het zijn horende wondertjes’
Milou en Ivo zijn twee gewone kinderen, die lachen, spelen, dreinen en net zo gemakkelijk hele verhalen vertellen. Maar voor moeder Claudia is dit nog elke dag een wonder: Milou en Ivo zijn namelijk doof geboren. Dat ze toch uitstekend kunnen horen én praten, is dankzij hun ‘CI’. ,,We leven ons leven nu nog dankbaarder.”Rotterdam, Vlaardingen -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Eeuwenoud stofje helpt tegen artrose: spotgoedkope jichtpil kan vervanging heup voorkomen
Een eeuwenoud, spotgoedkoop medicijn tegen jicht lijkt ook zeer effectief tegen artrose. Nader onderzoek moet dat nog definitief bevestigen, maar het ziet ernaar uit dat daarmee een middel is gevonden tegen deze vorm van reuma. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUMcolumn19
De mensen die toeterend over straat gingen vanwege de winst van Erdogan vormen een groot probleem
-
-
-
PREMIUM
Politie deelt nieuwe foto van mogelijk ontvoerde man in Spanbroek, nog altijd veel onduidelijk
De politie heeft een nieuwe foto gedeeld van de man die vrijdagmiddag mogelijk werd ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek. Uit politieonderzoek komt naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. Het is nog altijd onduidelijk wie of waar de man is.Spanbroek -
PREMIUM'gokbaas' van het land28
Jackpot voor de Staat: 123 miljoen euro winst op gokken, maar verslaving groot probleem
De Nederlandse overheid is een van de grootste gokbazen van ons land met onder meer de Staatsloterij, Toto, en Krasloten. Ooit was het idee dat daardoor beter zicht kon worden gehouden op gokverslaving, maar door nieuwe aanbieders raakt dat doel uit zicht.