Volledig scherm
Kickbokser Rico Verhoeven opende vorig jaar de Buitenspeeldag. © ANP

Kinderzender Nickelodeon op zwart voor Buitenspeeldag

De kindertelevisiezenders Nickelodeon en Nick Jr. gaan woensdagmiddag enkele uren op zwart. Dat biedt duizenden kinderen in Nederland de gelegenheid om deel te nemen aan de elfde Nationale Buitenspeeldag, een initiatief van Nickelodeon en Jantje Beton.

Jantje Beton en Nickelodeon willen dat kinderen weer meer buiten gaan spelen. Onderzoek van Jantje Beton heeft uitgewezen dat ruim 1 miljoen kinderen niet meer elke dag de deur uitgaan om te spelen. De jaarlijkse Buitenspeeldag moet de jeugd stimuleren om dat wel te doen.

Woensdag staan meer dan 1150 buitenspeelactiviteiten op stapel, georganiseerd door vrijwilligers. Hieraan kunnen volgens de organisatoren meer dan 115.000 kinderen meedoen.

Het hoofdevenement is in Amsterdam waar Nienke van Dijk van Nickelodeon het podiumprogramma presenteert. Het programma duurt van 13.00 tot 17.00 uur, precies de uren waarop de kinderzenders op zwart gaan.

In het verlengde van de Buitenspeeldag lanceert voormalig zwemkampioen Pieter van den Hoogenband woensdag in Deventer het nieuwe onlineplatform Happy Life. Het is een virtuele gemeenschap die onderdeel is van het computerspel Minecraft. Door te gamen worden kinderen gestimuleerd om gezonder te eten en meer te bewegen, is de gedachte.