Volledig scherm
Hennie van Rey is verdachte in de zogenaamde Kipcash-zaak © Thinkstock/ANP/Beeldbewerking AD

'Kipcash’-zaak: Drie jaar cel voor smokkel crimineel geld via rollades

De 76-jarige Hennie van Rey, broer van de omstreden Limburgse politicus Jos van Rey, is door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk, voor het witwassen van miljoenen euro's. 

In de zogenaamde ‘Kipcash’-zaak werden de rollades als bevroren lading in containers verscheept en naar de Antillen gesmokkeld. Op die manier werden miljoenen aan crimineel geld witgewassen. 

Van Rey is eigenaar van een vleesbedrijf in Roermond en heeft toegegeven het geld te hebben verpakt. Zijn werkwijze was volgens justitie ingenieus. Van Rey kookte de kip, totdat het vlees uit elkaar viel. Het contante geld werd vacuüm in plastic verpakt.

Het geld werd in het vlees gestopt en vervolgens tot een rollade gemaakt.
Op die manier werd zeker 6 miljoen euro verstopt. In juni 2015 sloegen speurhonden aan bij een van de transporten. 

Drugshandel

Medeverdachte Aquiles C. (71) kreeg een jaar cel voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur opgelegd voor het vervoeren van het geld. Vele tonnen aan contanten in supermarkttassen werden door hem van Amsterdam naar Roermond gebracht.

De 50-jarige Diana P. kreeg vijftien maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk, opgelegd voor het medeplegen van witwassen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat het geld uit de drugshandel afkomstig is. De rechtbank liet zich daar vandaag niet over uit. Het OM had tegen Van Rey vier jaar cel geëist.

Van Rey, die zich tijdens het proces vooral op zijn zwijgrecht beriep, zei bij aanvang van de zaak: ,,Ik heb stommiteiten begaan. Waarom het gebeurd is, weet ik nog steeds niet.''

  1. IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaatspret’

    IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaats­pret’

    Er komen een paar ijskoude, windstille nachten aan. Dikke ijsvloeren gegarandeerd, zou je zeggen. Wilfred Janssen van Weerplaza helpt natuurijsliefhebbers uit de droom: ,,De sneeuw van vandaag heeft het feestje voor schaatsers verpest.” Morgen valt uit dikke bewolking soms nog een vlok sneeuw, in de kustgebieden is een winterse bui mogelijk. Het wordt -1 tot 2 graden. Donderdag start zeer koud met lokaal strenge vorst.