Volledig scherm
Pakken kippenvlees in de schappen. © ANP

Kippenvlees mogelijk ook besmet met fipronil

FipronilDe NVWA onderzoekt toch of er fipronil in kippenvlees zit. Het verboden insecticide is niet alleen gebruikt door zo'n 200 leghennenhouders, maar ook op een aantal vleeskuikenbedrijven.

Dat blijkt uit een nadere inspectie van de administratie van Chickfriend, het bedrijf dat fipronil gebruikte bij het bestrijden van bloedluis in kippenstallen. De verdachte bedrijven zijn geblokkeerd, de kippen mogen niet naar de slacht.

,,Deze week gaan we proefslachtingen doen om te kijken of fipronil in het vlees zit'', zegt een woordvoerster van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat is volgens haar niet eerder gebeurd, omdat afgelopen weken 'alle aandacht gericht is geweest op eieren'.

De geblokkeerde vleeskuikenhouderijen zijn volgens LTO - de belangenbehartiger van de boeren - gemengde bedrijven. ,,Zij produceren ook eieren. Alleen in de stallen van de kippen die eieren leggen, heeft Chickfriend bloedluis bestreden'', stelt Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep pluimveehouderij van LTO.

Chloor

Quote

Als je er niet naar zoekt, zul je het ook nooit vinden

Leen van Ginkel, manager Rikilt

De pluimveesector stelt dat er geen fipronil in vleeskippen zit, omdat vleeskuikens maar zes tot acht weken leven: te kort voor bloedluizen om zich te ontwikkelen. ,,Na die acht weken wordt de stal schoongemaakt en ontsmet met chloor. Je kunt dan van de vloer eten'', zegt Hubers. Op eierbedrijven vormen bloedluizen wel een grote plaag. ,,Leghennen leven meer dan een jaar in dezelfde stal. In die stallen zijn bovendien zitstokken, roosters en speeltjes waar bloedluizen zich verstoppen.''

Kippenvlees dat fipronil bevat, levert geen gevaar op voor de gezondheid van mensen, verwacht toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht. ,,In vlees hoopt fipronil zich minder op dan in eieren.''

Het Wageningse onderzoeksinstituut voor voedselveiligheid Rikilt pleit voor onderzoek naar de gifstof in meer voedingsmiddelen. ,,Tot een paar weken geleden hebben we nooit getest of er fipronil in eieren, vlees of zuivel zit'', zegt manager Leen van Ginkel. ,,Als je er niet naar zoekt, zul je het ook nooit vinden.''

Bloedluis

Gisteren werd bekend dat zich opnieuw elf Nederlandse eierboeren hebben gemeld die bloedluis in hun stallen hebben laten bestrijden door Chickfriend.

Ondertussen breidt het gifschandaal zich ook uit over de grens. In België en Duitsland zijn bedrijven besmet en eieren teruggeroepen. De Europese Unie heeft ook de voedselveiligheidswaakhonden in het Verenigd-Koninkrijk, Frankrijk, Zweden en Zwitserland gewaarschuwd dat er mogelijk gifeieren het land binnen zijn gekomen. In Frankrijk is intussen groot alarm geslagen. Daar hebben, voor zover bekend, twee bedrijven die eieren verwerken in kant-en-klaarmaaltijden, fipronileieren uit Nederland ontvangen. Het ministerie van Landbouw in Parijs heeft een diepgaand onderzoek aangekondigd. Dagblad Le Parisien besteedt vandaag drie pagina's aan het fipronilschandaal.