Klaas Otto komt vrij met enkelband

VideoNo Surrender-oprichter Klaas Otto mag zijn cel op 5 april verlaten. Zijn hechtenis wordt opgeschort. Wel moet hij een enkelband dragen en moet hij zijn paspoort inleveren. Dat heeft de rechtbank vandaag besloten.

Klaas Otto (50) uit Bergen op Zoom, oud-voorman van motorclub No Surrender, wordt verdacht van mishandeling, brandstichting, witwassen, afpersing en bedreiging. Hij zit al ruim anderhalf jaar in voorarrest en verblijft sinds eind augustus in streng regime in de gevangenis in Vught. 

Volgens het OM zijn de feiten waar hij nu voor terechtstaat slechts het topje van de ijsberg. De naam van Otto circuleert ook in een onderzoek naar de moord op Hugo van Houten in 2015 in Molenschot. Ook wordt onderzocht of hij betrokken is geweest bij het beramen van een aanslag op officier van justitie Greetje Bos. Zelf ontkent hij in alle toonaarden.

Volledig scherm
Klaas Otto © ANP

Voorwaarden geschonden

Otto was eerder al eens vrijgelaten uit voorlopige hechtenis, maar werd toen binnen een week weer opgepakt omdat hij de voorwaarden had geschonden. Donderdag beloofde hij de rechter ,,100 procent" zich aan alle voorwaarden te houden. ,,Ik wil mijn gezin tot rust brengen", zei hij. Het Openbaar Ministerie had zich ,,met klem" tegen de vrijlating van Otto verzet. Volgens justitie is hij een ,,beroepscrimineel" die een ,,waar schrikbewind" voerde.

Otto moest eerder deze maand op zoek naar een nieuwe advocaat omdat Louis de Leon was gestopt. Volgens De Leon was Otto geestelijk niet in staat om zijn proces te volgen. Zijn pogingen om de strafzaak op te schorten mislukten, waarna hij de verdediging neerlegde.

De No Surrender-oprichter wordt vanaf nu verdedigd door Niels van Schaik en Sanne Schuurman. Omdat de nieuwe advocaten het omvangrijke dossier tegen Otto - 37 ordners vol - moeten bestuderen, hadden ze de rechtbank gevraagd om de inhoudelijke behandeling van de zaak met ,,minstens zes maanden" uit te stellen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak nu gaat beginnen. De rechter moet een nieuwe datum bepalen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement