Onafhankelijk van elkaar beschrijven ex-gedetineerden en (ex-)medewerkers hoe in verschillende inrichtingen jongeren worden afgekocht.
Volledig scherm
Onafhankelijk van elkaar beschrijven ex-gedetineerden en (ex-)medewerkers hoe in verschillende inrichtingen jongeren worden afgekocht. © anp

Klacht over jeugdgevangenis wordt afgekocht met Big Mac

Teamleiders in jeugdgevangenissen is er veel aan gelegen dat klachten van gedetineerden niet officieel worden ingediend. Wie zwijgt, krijgt een beloning: een McDonald's-menu bijvoorbeeld, of een belkaart. Ex-gedetineerden en (ex-)werknemers noemen het pure afkoping.

Het AD sprak met medewerkers, ex-werknemers en ex-gedetineerden van Het Keerpunt in Limburg, De Hartelborgt in Spijkenisse, de Bredase Den Hey-Acker, Teylingereind in Sassenheim en Intermetzo (Rentray) Lelystad. Onafhankelijk van elkaar beschrijven zij hoe in al die verschillende inrichtingen jongeren worden afgekocht.

Een uurtje extra verlof, een zakje snoep, een shoarmaschotel of een weekend in de luxere cel - mét Playstation. Van alles mogen de jeugdgedetineerden kiezen, als ze hun klacht voor zich houden.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie erkent dat gedetineerden spullen krijgen aangeboden, maar ziet dat niet als afkopen. Volgens woordvoerder Lodewijk Hekking zijn de gesprekken onderdeel van de behandeling. De leidinggevenden in de jeugdgevangenis zoeken naar 'compensaties' die bij de 'belevingswereld' van de jongeren aansluiten.

Lees vandaag in het AD: Ex-gedetineerde Savas: 'Je hebt redenen voor beklag. Dat ga je niet even afdoen met een pakje shag.'