Volledig scherm
Ton Hooijmaijers voor de rechtbank van Amsterdam © ANP

Klacht vrouw Hooijmaijers na 'dom blondje' opmerking

De echtgenote van voormalige VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers, Jocelyne P., heeft bij het college van procureurs-generaal een strafklacht ingediend tegen het optreden van advocaat-generaal Roel Terpstra.

Aanleiding voor de klacht is dat Terpstra vrijdag in een e-mail volgens de strafpleiter opmerkte dat P. (44) zich in het proces ,,bewonderenswaardig blond" houdt.

,,Dit kan echt niet'', aldus de raadsman van de vrouw. ,,Mijn cliënte wordt hier impliciet uitgemaakt voor dom blondje. Dit is niet magistratelijk, beledigend, grievend en seksistisch.''

Vandaag wordt het hoger beroep van het corruptieproces tegen de voormalige provinciebestuurder weer voortgezet. Beide echtlieden staan daarin terecht. 

Excuus
De e-mail van vrijdagochtend, volgens Van der Weide in afschrift gestuurd aan het gerechtshof en de andere raadslieden in de zaak, werd korte tijd later gevolgd door een excuus van de advocaat-generaal. ,,Maar daar kan mijn cliënte niet veel mee'', aldus Van der Weide.

Hij maakt zich grote zorgen ,,om de manier waarop het OM in deze zaak staat''. De strafpleiter gaat namens P. ook aangifte doen van belediging, zei hij. De voorzitter zei vandaag bij het begin van de zitting tegen Van der Weide dat het hof de correspondentie had gezien en ,,er het zijne" van dacht.