Leerlingen van UniC en het Leidsche Rijn College(LRC) maken het examen wiskunde (vwo) en bedrijfseconomie (havo).
Volledig scherm
Leerlingen van UniC en het Leidsche Rijn College(LRC) maken het examen wiskunde (vwo) en bedrijfseconomie (havo). © Angeliek de Jonge

Klachtenregen over centrale vwo-examen wiskunde A, eindtoets zou te moeilijk en te lang zijn

Te lang door de lap tekst en te moeilijk vanwege opgaven die in de les niet zijn behandeld. Het regent momenteel klachten over het wiskunde A-examen vwo, dat maandag werd afgenomen. Is al dat geklaag terecht en wat gebeurt er met deze bezwaren?

4 reacties

 • Pieter Woldinga

  3 weken geleden
  Een A4-tje begrijpend lezen? Heeft wellicht of op zeker iets te maken met de social media cultuur? Wiskunde kenmerkt zich als basis van de wetenschap en dus analyseren. Als vwo’er ga je wo doen en ben je op welk vakterrein dan ook degene die onderzoek doet en analyseert en dat gaat niet zonder lezen!!! Als docent Informatica zeg ik, alles valt en staat met een juiste probleemanalyse ofwel de noeste arbeid van begrijpend lezen en dan is in de real world een A4-tje peanuts!
 • J.C. Kattestaart

  4 weken geleden
  .Ik moest mijn LTS in 3 jaar afmaken en examen doen.Tegenwoordig bestaat de LTS niet meer.VWO daar mag je 4 jaar overdoen.En maar zeuren!En mopperen!Ik zeg ga nu echt eens wat doen zonder lanterfanten.
 • S. van Beijnum

  4 weken geleden
  Je mag toch verwachten dat een Vwo'er begrijpend kan lezen. Een beetje student moet toch in staat zijn om de belangrijkste delen uit een stukje tekst te kunnen halen lijkt me: Wat wordt er gevraagd? Welke informatie heb ik nodig om een antwoord te kunnen geven? Waar kan ik die informatie vinden? Zelfs een loodgieter weet wat een 90 gradenboog is. Maar niet getreurd, je krijgt herkansing. Later, als je werkt, dan is de baas een stuk minder mild, zeker als het om tonnen gaat.
 • Anoniem

  4 weken geleden
  Ik kan jullie melden dat het examen niet per se te moeilijk was en dat ik hoogstwaarschijnlijk wel een voldoende heb weten te halen. Het lastige was het feit dat je per vraag een A4'tje aan tekst kreeg waar je maar doorheen moest zien te komen. Lijkt me niet echt de bedoeling van het vak Wiskunde. Daarnaast was het echt veels te lang. In mijn klas van 14 leerlingen had niemand het afgekregen. Nu maar hopen dat Cito iets met de kritiek doet en de N term verhoogd. S Wolbers
 1. Jaël (25) leent 1000 euro per maand: ‘Voor studie, maar ook gewoon omdat het kan’

  Jaël (25) leent 1000 euro per maand: ‘Voor studie, maar ook gewoon omdat het kan’

  Jongeren die vanaf 2015 begonnen zijn met een studie, zitten door het leenstelsel na het afronden ervan vaak met schulden tot in de tienduizenden euro’s. Hoe gaan jongeren met deze schulden om? Zijn ze zich bewust van de verantwoordelijkheden van het afbetalen? En welke gevolgen brengen dit soort schulden met zich mee op de lange termijn? Wij zoeken het uit in deze reeks. Vandaag deel 2, over maximaal lenende studenten.