Een van de banners waarmee WATCH aandacht gaat vragen voor tienerprostitutie op websites met seksadvertenties.
Volledig scherm
Een van de banners waarmee WATCH aandacht gaat vragen voor tienerprostitutie op websites met seksadvertenties. © WATCH

Klant moet tienermeisjes uit prostitutie helpen

In de strijd tegen tienerprostitutie is de hoop gevestigd op klanten die onbedoeld uitkomen bij minderjarige prostituees. Zij moeten deze meisjes met anonieme tips gaan helpen.

Soms zijn de klanten het enige contact dat slachtoffers van loverboys hebben met de buitenwereld. Deze hoerenlopers, ook wel ‘wandelaars’ genoemd, moeten de meisjes uit de gedwongen prostitutie gaan helpen. Dat is althans het doel van een nieuwe landelijke campagne van WATCH, landelijke meldpunt voor seksuele uitbuiting.

Op de grootste websites voor seksadvertenties in Nederland (kinky.nl, sexjobs.nl, hookers.nl en sexmarkt.nl) komen reclamebanners met ‘Je bent een held als je tienerprostitutie meldt’. Via die weg kunnen mannen anoniem een melding doen van misstanden. 

Quote

Soms is het enige contact dat ze met de buitenwe­reld hebben, dat met hun klanten

Gideon van Aartsen, WATCH

„Slachtoffers van loverboys worden vaak volledig geïsoleerd van hun familie of vrienden. Soms is het enige contact dat ze met de buitenwereld hebben, dat met hun klanten”, legt Gideon van Aartsen van WATCH uit. ,,Die mannen zijn daarmee dus vaak ook de enige mensen die zulke meisjes kunnen helpen.”

Verkracht en seksueel uitgebuit

Dat bevestigt ‘Monique’ (25), die alleen onder een pseudoniem haar verhaal durft te doen. De Brabantse belandt als 12-jarige in een privéhuis waar ze meerdere keren werd verkracht en vervolgens seksueel uitgebuit. Na een paar jaar in de hulpverlening komt ze vanaf haar vijftiende opnieuw in de gedwongen prostitutie terecht: ,,Ik was zo bang voor de mannen die me uitbuitten, dat ik zelf niet naar de politie durfde te stappen. Alle aandacht die er komt om dit aan te pakken, is belangrijk.”

Tegelijkertijd vraagt ze zich af in hoeverre de klanten daadwerkelijk aan de bel trekken bij WATCH. ,,Ik zag er oud uit voor mijn leeftijd. Maar veel van de mannen met wie ik seks moest hebben, wisten natuurlijk wel dat ik minderjarig was. Negen van de tien boeide het niks. Dus je moet dan als meisje wel veel geluk hebben dat je de juiste klant treft.”

Lokadvertenties

Van Aartsen put vooral hoop uit de ervaringen met de lokadvertenties die WATCH in 2017 introduceerde. Daarbij werd op een internet een fictieve seksadvertentie aangemaakt. Zodra klanten contact opnamen, reageerde het meisje – in werkelijkheid iemand van WATCH – dat ze minderjarig is. ,,Voor een grote groep maakte dat niks uit, wat heel verontrustend is. Maar je zag ook dat 40 procent van de mannen wél afhaakte.”

Quote

Voor een grote groep maakte het niks uit dat het meisje minderja­rig was, maar je zag ook dat 40 procent van de mannen wél afhaakte.

Gideon van Aartsen, WATCH

En dat is precies de groep waar WATCH zich nu op richt. Niet de pedofielen dus, maar de groep huisvaders en opa’s, zoals Van Aartsen ze omschrijft: „Die wippen voor geld buiten de deur, maar zijn dus niet op zoek naar een meisje dat hun dochter of kleindochter zou kunnen zijn. Zij kunnen deze meisjes redden.”

Van Aartsen beseft dat de drempel voor deze mannen ontzettend hoog is om naar de politie te stappen bij vermoedens van tienerprostitutie. „Zij zijn natuurlijk bang dat hun dubbelleven komt. Maar bij WATCH kunnen ze anoniem een melding maken.”

578 meldingen van tienerprostitutie

Seksuele uitbuiting van minderjarigen is een probleem dat nog grotendeels onzichtbaar is. In de afgelopen vijf jaar kwamen er bij CoMenscha, het landelijke coördinatiecentrum tegen mensenhandel, 578 meldingen binnen van tienerprostitutie. Het is slechts een fractie (ongeveer 11 procent) van het werkelijke aantal slachtoffers. CoMensha schat dat er jaarlijks 3000 hoofdzakelijk meisjes slachtoffer worden van gedwongen prostitutie.

Daarbij valt overigens opvallend vaak de naam Brabant. WATCH behandelde sinds haar oprichting 117 zaken, bij 24 daarvan (21 procent) was er een link met deze provincie. In Oost-Brabant heeft de politie veel aandacht heeft voor dit probleem. Maar mogelijk speelt het hier ook meer dan elders in het land. Van Aartsen wijst ook de nabijheid van de grens: ,,We zien dat veel slachtoffers terechtkomen in België. Brabant heeft daarnaast gemiddeld meer illegale privéhuizen en bordelen dan andere provincies. Het wordt tijd dat dit probleem nog meer wordt aangepakt.”

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”