Volledig scherm
Leerlingen Hendrik van Brederodeschool in Ameide maken selfies, onder leiding van fotografe Else Loof. © AD/CordeKock

Kleuters leren selfies maken

Schrijven kunnen ze nog niet, en ze zitten niet massaal op Instagram. Toch krijgen kleuters in Ameide les over selfies maken.

Boos kijken, dat mag eigenlijk niet van de juf. Maar mag het op een selfie wel? De kleuters op de Hendrik van Brederodeschool in Ameide oefenen deze week het zelfportret anno 2015: met gestrekte arm en één druk op de knop jezelf vereeuwigen.

Les 1: De selfie is niet nieuw.

Een selfie is van alle tijden, legt beroepsfotograaf Else Loof de kinderen uit. Ter illustatie laat ze de leerlingen 'stokoude' exemplaren zien, van vrolijke mensen die - toen nog in zwart-wit - zichzelf en hun vrienden vastlegden. Zoals deze uit 1909. ,,Die foto is echt van héél, héél lang geleden,'' roept Keano uit.

Quote

Een selfie? Dat is gewoon een foto van je eigen hoofd.

Michel (5)

Les 2: Strek je arm.

De gestrekte arm is essentieel, volgens de fotografe. Maar dat komt nog niet helemaal aan bij de jonge fotograafjes. Menig neus wordt ín de lens gedrukt. ,,Verder van je afhouden,'' corrigeert de Bredase vertederd. Neuzen, ogen of alleen een pluk haar: gierend van de lach laten de kleuters elkaar de 'mislukte' exemplaren zien op het schermpje van de camera.

Les 3: Lách!

Maar boos kijken is stiekem ook wel heel erg leuk. Ook al mag het niet van juf Jessica. ,,Glimlachen is léuker,'' prent ze haar klas in. Vooruit dan maar: ,,Je moet blij kijken,'' dreunt Phèbe braaf op aan het einde van de les.

Veel kleuters weten al heel goed wat een selfie is, constateert Else Loof tevreden. Geen wonder, de meesten hebben thuis wel tablets, telefoons en camera's, vertellen ze. Al is de hippe term, vooral door volwassenen gebruikt, alweer op z'n retour, blijkt wel. ,,Een selfie? Dat is gewoon een foto van je eigen hoofd,'' vat Michel de leerstof samen.

Like AD Rivierenland op Facebook.