Volledig scherm
© Kos

Kliklijn ingezet om radicale moslims aan te geven

Moslims die vermoeden dat geradicaliseerde geloofsgenoten zich voorbereiden op jihadisme, worden opgeroepen kliklijn Meld Misdaad Anoniem te bellen. De organisatie gaat de boer op om te voorkomen dat radicale moslims over de schreef gaan, bijvoorbeeld door een aanslag.

De komende weken gaat NL Confidential, die ook de meldlijn Meld Misdaad Anoniem bestiert, de grote steden in Nederland in. Onder meer in Rotterdam en Den Haag worden gesprekken gevoerd met 'sleutelfiguren' in en om lokale moslimgemeenschappen.

Meld Misdaad Anoniem doet dit op verzoek van minister Opstelten. Hij kondigde eerder een apart, landelijk meldpunt voor radicalisering aan, maar wil nu toch liever de al bestaande tiplijn gebruiken voor het melden van strafbare feiten van radicale moslims. Het kan bijvoorbeeld gaan om voorbereidingshandelingen voor een aanslag. Ook wanneer Nederlanders dreigen af te reizen voor de jihad, kan aan de bel worden getrokken.

Voorkomen van strafbare feiten
Het is de bedoeling dat alleen in concrete gevallen contact wordt opgenomen met Meld Misdaad Anoniem. ,,We willen nadrukkelijk niet dat mensen ons gaan vertellen dat hun buurman een baard is gaan dragen en vrouwen geen hand meer willen geven,'' zegt Titus Visser van NL Confidential.

,,We zitten niet te wachten op suggestieve verhalen, maar richten ons op het voorkomen van strafbare feiten. Daarom gaan we eerst in gesprek met de sleutelfiguren in en om de moslimgemeenschap. Zij zien ook dingen, maar zitten in een lastige positie als het gaat om het doorgeven van informatie.'' Ook welzijnswerkers en medewerkers van de gemeenten zullen hierbij worden betrokken.

Meld Misdaad Anoniem grijpt nadrukkelijk niet naar een grote, wervende campagne, omdat de organisatie niet wil bijdragen aan maatschappelijke spanningen. ,,De sfeer is beladen en het gaat om een lastige thematiek,'' zegt Visser. Daarom wordt gekozen voor een voorzichtige aanpak, om het melden te stimuleren.

Speciale training
Om de tipgevers op te vangen, worden de medewerkers van Meld Misdaad Anoniem getraind door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en veiligheidsdienst AIVD. Het meldpunt moet in de toekomst ook kunnen doorverwijzen naar lokale hulplijnen, die de afgelopen maanden in talloze gemeenten op poten werden gezet.

,,Het is de bedoeling dat we daarnaar doorverwijzen, als mensen zich zorgen maken over ontwikkelingen in hun omgeving, maar geen informatie hebben die wijst op een concreet gevaar voor de veiligheid.''

Overigens zijn er de afgelopen jaren ook al meldingen over extremisme binnengekomen. ,,Mensen weten ons al te vinden,'' weet Visser.

  1. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
    PREMIUM

    Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

    Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”