Volledig scherm
Klimaatactivisten van de actiegroep Extinction Rebellion hebben zich vastgeplakt aan de toegangsdeur van het hoofdkantoor van Vattenfall (voorheen Nuon) bij Amsterdam Bijlmer Arena. © ANP

Klimaatactivisten gaan kantoor van energiebedrijf Vattenfall binnen

UpdateKlimaatactivisten zijn vanmiddag naar binnen gegaan bij het kantoor van Vattenfall in Amsterdam-Zuidoost. Dat gebeurde volgens een woordvoerder van Extinction Rebellion op uitnodiging van het energiebedrijf. Volgens hem bevinden zo’n 20 tot 25 personen zich in de lobby.

Op een foto op Facebook is te zien dat de actievoerders er ook een zogenoemde die-in hebben gehouden, waarbij ze languit op de grond gingen liggen. 

Vattenfall-directielid Martijn Hagens heeft drie kwartier met de actievoerders gesproken. „De veiligheid van mijn medewerkers gaat voor alles, maar ik heb geen reden daar aan te twijfelen. Wij staan sympathiek tegenover hun acties, want we hebben zelf ook ook het doel de klimaatimpact te verminderen. Zij willen alleen meer urgentie, en dat begrijpen we.”

Volgens de operationeel directeur was het een prima gesprek. Het ging onder meer over de zin en onzin van biomassa stoken en waarom dat nodig is volgens het bedrijf. „Uiteraard moeten we uiteindelijk met nieuwe oplossingen komen.” Of de activisten na het gesprek blijven was volgens de zegsman nog niet duidelijk.

Aanhoudingen

Volledig scherm
Klimaatactivisten van de actiegroep Extinction Rebellion blokkeerden het gebouw van ABN Amro op de Zuidas. © ANP

Eerder op de middag blokkeerden zo’n veertig betogers al een ingang bij het kantoor van ABN AMRO op de Zuidas. Zij zijn aangehouden door de politie. Ook in het Vondelpark heeft een groep van rond de tweehonderd activisten zich verzameld.

De betogers willen in het park een zogenoemd klimaatkamp opzetten. Ze zijn van plan meerdere dagen in het park te blijven, om het programma met lezingen en workshops dat ze hadden bedacht voor de blokkade op de Stadhouderskade, die gisteren was, voort te zetten. Ze hebben inmiddels te horen gekregen dat dit niet is toegestaan. Volgens een woordvoerster van de burgemeester moeten de betogers hun tenten weghalen. Doen ze dat niet, dan worden de kampeerspullen in beslag genomen.

Opkomen voor burgers

De betogers hebben vandaag vier of vijf nieuwe acties gepland die gericht zijn tegen het bedrijfsleven, aldus een woordvoerder. ,,Met de acties vragen we bedrijven hun verantwoordelijkheid te nemen om klimaatopwarming tegen te gaan. Maar vooral roepen we de overheid op om op te komen voor de belangen van haar burgers in plaats van voor die van het bedrijfsleven.’’

De politie houdt rekening met nieuwe acties en staat met busjes van de ME paraat op diverse plekken in de stad, zoals bij het Rijksmuseum. Daar blokkeerden zo’n negenhonderd betogers gisteren de hele dag de Stadhouderskade. Wereldwijd wordt er in zestig steden actie gevoerd voor het klimaat. 

Bij de blokkade van gisteren werden door de politie ongeveer negentig personen aangehouden. Twintig van hen kregen een boete opgelegd. Ongeveer 270 mensen werden van de Stadhouderskade per bus overgebracht naar afgelegen gebieden binnen Amsterdam, waaronder het Westelijk Havengebied. Wie niet vrijwillig meeliep, werd door de politie naar de bussen gedragen.