Klimaatpanel VN: Klimaatverandering extreem snel, de mens is ‘onmiskenbaar’ de oorzaak

VideoIn zeker tweeduizend jaar tijd is het klimaat niet in zo’n rap tempo veranderd. De oorzaak is volgens de onderzoekers van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, ‘onmiskenbaar’ de mens. Alleen drastische maatregelen, zoals een forse beperking van de uitstoot van broeikasgassen, kunnen voorkomen dat we te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. ‘Code rood voor de mensheid’, schrijft de VN.

199 reacties

 • Jacob F. Rijs

  1 jaar geleden
  Ik begrijp dat fossiele brandstoffen straks niet meer zijn toegestaan...wat gaan we dan doen met al die plezierjachten, mobielhomes en de auto's die caravans trekken... Ook mensen, waar we veel te veel van hebben, hebben een fotoprint. Opgeteld hebben we een hele boel te dien. Frans rijs
 • Peter de Jong

  1 jaar geleden
  De Aarde is in het verleden zowel geheel ijsvrij geweest als volledig bedekt met ijs zonder dat de mens daar enige invloed op had. Die kosmische cycli gaan gewoon door wat de mens ook doet. Besteedt het geld liever aan het bestrijden van de gevolgen van klimaatverandering, zoals hogere dijken, landaankopen in Oost-Europa en de bouw van oceaansteden, voor als we moeten verkassen.
 • Anoniem

  1 jaar geleden
  John Huigen, de heer Timmermans moet gewoon zijn mond houden, zolang de EU leden elke maand verhuizen, heeft hij geen recht van spreken.
 • W. Bruin

  1 jaar geleden
  Net gelezen dat er zo'n 9 miljoen auto's in NL zijn. Die moeten dus allemaal "vernietigd" worden en vervangen door electrische?? Zo rond 2030 zijn benzine en dieselauto's niet meer toegestaan. Doe ff normaal!! Een uitdaging voor de recycling bussiness??
 • Ruud van den Akker

  1 jaar geleden
  Misschien moeten we ook eens minder googelen, minderen met het gebruik van smartphones, minder domme selfies plaatsen, minder domme kattenfilmpjes plaatsen enz. De grote energie slurpers zijn o.a. de data centrums, die als paddestoelen in Nederland verrijzen vanwege het gunstige belasting klimaat. In N-H dreigt een drinkwatertekort vanwege het koelen van deze data centrums. Ik maak er nu met deze mail ook gebruik van maar in de reacties hieronder wordt dit nergens benoemd, vandaar.
 1. ‘Altijd vrolijk en vriendelijk’: familie en vrienden aangeslagen na plotse dood Lise (22) bij ongeval
  PREMIUM

  ‘Altijd vrolijk en vriende­lijk’: familie en vrienden aangesla­gen na plotse dood Lise (22) bij ongeval

  Lise Van Hecke (22) was op weg om een vriendin uit de brand te helpen, toen ze deze zaterdagochtend na een dubbele aanrijding op de E17 in het Belgische Waasmunster met haar auto tegen de vangrail sloeg. De jonge hockeyspeelster uit Lokeren was op slag dood. ,,Haar dood laat een grote leegte achter”, reageren haar familie en vrienden. Een portret van een vrouw die graag leefde.