Klimaatsceptici: ‘Gewoon les is beter voor stakende scholieren’
Donderdag spijbelen duizenden Nederlandse scholieren van school om te demonstreren voor een strenger klimaatbeleid. Klimaatsceptici vinden dat onzin. ,,Ik wil best een uurtje langskomen op school om de andere kant van het verhaal te vertellen.”
Is het een goed idee dat duizenden scholieren vandaag geen lessen aardrijkskunde en maatschappijwetenschap volgen, maar met een protestbord op het Malieveld gaan staan? Ze staan er omdat ze vinden dat ‘het klimaatakkoord dat de politiek nu aan het opstellen is beter, efficiënter en waterdichter moet’, stellen ze via hun organisatie Youth for Climate. ,,Het gaat om jouw toekomst”, zeggen ze hun medescholieren.
De Algemene Vereniging van Schoolleiders vindt de staking prima. Een woordvoerder zei het zo: ,,Deze demonstratie laat zien dat onze jongeren doen waartoe wij ze opleiden: tot kritische burgers. Het is goed dat ze hun stem laten horen op deze democratische en geweldloze wijze. Ik kan me niet voorstellen dat iemand hier tegen is.”
Lachwekkend. Onze scholieren zijn juist volleding geïndoctrineerd.
Toch wel. ,,Die uitspraak is volkomen lachwekkend. Onze scholieren zijn juist volledig geïndoctrineerd”, zegt Marcel Crok, scheikundige, klimaatjournalist en auteur van het boek ‘De Staat van het klimaat’. ,,Ik wil op het Dalton College in Den Haag (de school waar het idee voor de staking ontstond, red) best een uurtje komen vertellen over de andere kant van het verhaal, want die horen scholieren volgens mij nauwelijks.”
Wil je je mobiel wel minder gebruiken?
Wat Crok dan zou vertellen? Een verhaal dat hij al jaren verkondigt. Dat het klimaatprobleem zwaar wordt overtrokken. ,,Opwarming zou een probleem kunnen worden, maar het ís nu nog geen probleem.” Ook zou hij zeggen dat als Nederland aan haar klimaatdoelen voldoet dat leidt tot een terugdringing van de stijging van de temperatuur met 0,0003 graden. ,,En ik zou vragen wat die scholieren daar voor willen laten. Zijn ze bereid minder hun mobiele telefoon te gebruiken, minder te vliegen, op een terras zonder terrasverwarmers te zitten?”
De journalist, die in 2012 van het ministerie van Milieu de opdracht kreeg een ‘review’ te schrijven over een groot klimaatrapport van de VN, maakt zich zorgen dat er een generatie opgroeit die op school maar één kant van het verhaal krijgt te horen: die van de angst voor de opwarming van het klimaat. ,,Ik denk dat de leerlingen donderdag beter op school kunnen blijven. Kunnen ze eerst naar die klimaatfilm van Al Gore ( An Incovenient Truth) kijken en daarna naar The Great Global Warming Swindle, een documentaire die laat zien op welke punten de film van Al Gore niet klopt.”
‘We hebben nieuwe ideeën nodig’
Ook Simon Rozendaal, columnist en journalist die al sinds 1977 over het klimaat schrijft, vindt dat de scholieren donderdag beter op school kunnen blijven. ,,Ik ontken de opwarming van de aarde niet en ik ontken de rol van de mens daarin niet. Het probleem is dat we er nu nog niet zoveel aan kunnen doen, zon- en windenergie zet te weinig zoden aan de dijk. We hebben nieuwe ideeën en technologieën nodig, bedacht door jonge mensen. Die kennis doen ze op op school.”
De scholieren moeten sowieso oppassen dat ze niet ‘voor een karretje worden gespannen’, vindt Rozendaal. ,,Greta Thunberg, de Zweedse scholiere die aan de basis staat van alle demonstraties, is daarna voor de VN naar een grote klimaattop gehaald om daar te spreken. Omdat de boodschap eerder door de media wordt opgepikt als ze vertelt wordt door een jongere.”
In België, waar al wekenlang duizenden scholieren op donderdag de straat opgaan, leidde de stakingen gisteren tot een politiek relletje. De Vlaamse minister Joke Schauvliege (Omgeving, Natuur en Landbouw) wijdt de stakingen aan een complot. ,,Ze zijn voor een deel in scene gezet”, zei ze in een toespraak. Volgens Schauvliege gaat het om ‘wraakacties van natuurorganisaties’. Ze beriep zich daarbij op informatie van de Belgische inlichtingendienst. Die dienst stelde echter helemaal geen contact te hebben gehad met de minister en ook niet een dergelijke analyse te hebben gemaakt. Schauvliege bood daarna haar excuses aan: ,, Ik heb duidelijk een fout gemaakt”, excuseerde ze zich. ,,Maar ik heb niet het gevoel dat ik gelogen heb.”
‘Nu nog te vroeg voor een demonstratie’
Dat de volgende generatie zich druk maakt over het klimaat, begrijpt professor Pieter van Vollenhoven wel, ‘maar eerlijk gezegd vind ik het nu nog te vroeg voor een demonstratie’. De man van prinses Margriet is zeer maatschappelijk betrokken. ,, Iedereen beseft dat er absoluut moet worden ingegrepen. En niet alleen in Nederland. Maar er liggen nu een aantal voorstellen (in het ontwerp-klimaatakkoord, red) ,die moeten worden doorgerekend en daar moeten wij opwachten. Dus een demonstratie op dit moment en alleen in ons land.....daar heb ik een aarzeling over.” Maar, zo meldt het lid van het koninklijk huis: ,,Het is wel een probleem waar van de rekening bij de volgende generatie wordt gepresenteerd!!”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMtracking18
Waarom je niet zomaar altijd cookies moet accepteren: 'We realiseren ons niet wat er gebeurt’
De dreiging van Russische tanks, de risico’s van klimaatverandering, die begrijpt iedereen. Maar hoe zit het met de dreiging van dat venster dat iedere dag op onze schermen verschijnt, ‘Accepteer alle cookies’? Je klikt het achteloos aan, maar vervolgens betreden bedrijven massaal je privéleven. En dat is een stuk gevaarlijker dan gedacht. ,,We staan onder permanent toezicht.” -
met video
Zes politiemedewerkers op non-actief na racistische uitspraken: ‘Er is maar één blanke’
De politie heeft zes medewerkers per direct buiten functie gesteld. In Parijs, waar ze een voetbalwedstrijd bezochten, filmden ze hun omgeving én sloegen ze racistische taal uit. ‘Er is maar één blanke.’ -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Theo Maassen stuurt peuter weg tijdens voorstelling: ‘Je bent 3 jaar? Dit kan echt niet’
Theo Maassen heeft bij zijn optreden in Antwerpen vrijdagavond iemand uit het publiek weggestuurd toen hij achter diens leeftijd kwam. Het kind was - samen met waarschijnlijk haar moeder - komen kijken naar de Nederlandse cabaretier. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
Podcast
Over de Liefde: 'Vreemdgaan overkomt je niet. Je valt niet per ongeluk naakt op een ander’
Debby Gerritsen praat in haar podcast Over de liefde met bekenden over liefdes-, lust- en levensvragen. Deze week is scheidingsexpert Roos Boer te gast om te vertellen over de valkuilen van scheiden en waarom iedereen die uit elkaar gaat daar verplicht begeleiding bij moet krijgen. -
-
-
PREMIUM
Verbijstering over vrijspraak tiener die Casper (29) neerstak: ‘Je mag dus ongestraft iemand doodsteken’
Hij had een mes op zak en gebruikte dat bij een straatruzie om Casper Verheijen (29) neer te steken. Een jongen van 15 blijkt schuldig aan de dood van de oud-topskater uit Nijmegen. Toch hoeft hij de cel niet in. Tot onbegrip van Caspers ouders. ,,Je mag hier dus ongestraft iemand doodsteken.”Nijmegen -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”