Kliniek Den Dolder moet dagelijks rapporteren na ontsnapping Peter M.

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming heeft harde afspraken gemaakt met de omstreden forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder. De kliniek moet de komende drie maanden dagelijks verslag uitbrengen over de gebeurtenissen in de instelling. Ook moet iedere afwijking gemeld worden, bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Volledig scherm
Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming (VVD). © ANP

De directie van de kliniek werd gisteren door Dekker (VVD) ontboden op het ministerie in Den Haag, nadat de 43-jarige psychiatrisch patiënt Peter M. met de noorderzon was vertrokken tijdens een onbegeleid verlof. M. werd vervolgd omdat hij in 2017 via internet had gezegd dat hij het station van Dordrecht wilde opblazen met een atoombom. Ook had hij iemand in Dordrecht aangevallen.

De moordenaar van Anne Faber, Michael P., werd ook in de kliniek in Den Dolder behandeld. Diverse rapporten van inspecties oordeelden daarna snoeihard over de werkwijze van de kliniek. De kliniek heeft daarbij onvoldoende gedacht aan de risico’s voor de samenleving.

Meldplicht

Tijdens een twee uur durend gesprek is afgesproken dat de kliniek de komende drie maanden dagelijks verslag uitbrengt. Ook moeten alle incidenten of afwijkingen in deze periode worden gemeld bij het ministerie. ,,We willen graag een vinger aan de pols houden”, zegt een woordvoerder van het ministerie. ,,Het is belangrijk dat we op de hoogte zijn van wat er speelt.”

Ook met de gemeente Zeist, waar Den Dolder onder valt, zijn soortgelijke afspraken gemaakt. Burgemeester Janssen moest via het AD vernemen dat M. vertrokken was, waarna hij in woede ontstak. Hij is van mening dat de kliniek hem had moeten informeren. Er is afgesproken dat de kliniek ‘eerder en helderder’ moet communiceren

Kliniek

Een woordvoerder van de kliniek meldt dat de kliniek zich graag committeert aan deze afspraken met het ministerie en de gemeente. ,,Als wij daarmee helpen en kunnen bijdragen, doen we dat natuurlijk graag”, zegt de woordvoerder. De afspraak is dat deze werkwijze in elk geval drie maanden zal duren, maar mogelijk ook langer. 

Peter M. werd vanmiddag op het station in Breda door NS-personeel herkend en aangehouden. Hij wordt teruggebracht naar de kliniek in Den Dolder.

  1. Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’

    Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernazi­boek te verwijde­ren: ‘Ze moeten zich doodscha­men’

    Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”