Volledig scherm
De Klinikum am Gesundbrunnen, het Duitse ziekenhuis in Heilbronn waar de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur werkt volgens de NOS en RTV Oost. © ANP

'Kliniek wist al in 2011 van verleden Jansen Steur'

UpdateDe kliniek in Heilbronn waar de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur tot voor kort werkte, was sinds 2011 op de hoogte van zijn strafvervolging in Nederland en zijn uitschrijving uit het Nederlandse artsenregister. Dat heeft de directeur van de kliniek, Thomas Jendgens, verklaard tegenover de lokale krant Heilbronner Stimme.

'Kort nadat hij bij ons aan de slag ging, was er een aanwijzing dat hij zijn Nederlandse registratie had teruggetrokken en er een vervolging tegen hem liep', zei Jendgens. Hij weet niet wie daarvan op de hoogte waren in het ziekenhuis. 'Ik wist het in elk geval niet.' Omdat Jansen Steur niet was veroordeeld en er geen arrestatiebevel tegen hem liep, besloot de afdeling personeelszaken dat hij toch mocht blijven werken.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vond zaterdag dat het ziekenhuispersoneel Jansen Steur had moeten googelen voordat ze hem aannamen. Dan zou zijn verleden meteen aan het licht zijn gekomen. Nu blijkt dat een medewerker van de neurologie-afdeling dat in 2011 al heeft geprobeerd. 'Maar de medewerker heeft vermoedelijk alleen in het Duits gezocht. Om te kijken of er in Duitsland iets over hem bekend was', zo reageerde Jendgens daarop tegen de NOS.

Wel ingreep
Ook blijkt dat Steur wel degelijk een ingreep heeft uitgevoerd in de kliniek in het Duitse Heilbronn. In augustus verrichte hij een ruggenprik bij een 33-jarige vrouw, zegt een patiënte in de krant Heilbronner Stimme.

Bij een ruggenprik of lumbaalpunctie wordt een dunne holle naald ingebracht bij de ruggenwervels. Artsen tappen zo wat hersenvocht af, dat ze nodig hebben om sommige diagnoses te kunnen stellen. 'De ruggenprik was erg pijnlijk en duurde erg lang', zei de patiënte. Ze klaagde bij Jansen Steur, maar die zou dat hebben genegeerd. Na de ingreep kon de vrouw zich dagenlang niet bewegen. Ook eten was onmogelijk. Een verpleegster zou naderhand hebben gezegd dat Jansen Steur een bloedvat had geraakt. Ook een collega-arts zou hebben toegegeven dat er iets fout was gegaan.

'Foute diagnoses'
Jansen Steur is in Nederland aangeklaagd. Als neuroloog bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede zou hij tussen 1996 en 2003 veel foute diagnoses hebben gesteld. Een van zijn patiënten zou na een slechtnieuwsgesprek zelfmoord hebben gepleegd. Anderen zouden zwaar lichamelijk en geestelijk letsel hebben opgelopen door Jansen Steur. Verder zou hij receptenblokken van een collega hebben gestolen, valse recepten hebben uitgeschreven en duizenden euro's van een stichting voor wetenschappelijk onderzoek hebben verduisterd.

Vrijdag bleek dat Jansen Steur in Heilbronn werkte. Eerder was hij aan de slag bij twee andere Duitse ziekenhuizen. Jansen Steur heeft zich in Nederland laten uitschrijven als arts, maar dat geldt niet voor andere landen. Hij mag dus gewoon in het buitenland werken.