Volledig scherm
Het interieur van een vliegtuig van KLM. Foto ter illustratie. © Shutterstock

KLM-crew tijdens vlucht tien uur bezig met op hol geslagen vrouw

Er moesten handboeien, ovenwanten en heel veel geduld aan te pas komen, maar uiteindelijk kon een Noorse passagier van 26 worden overgedragen aan de marechaussee. De vrouw misdroeg zich dusdanig tijdens de KLM-vlucht van Amsterdam naar Panama, dat ze nog steeds vastzit. 

Het incident deed zich afgelopen zaterdag voor op de KLM-vlucht van 11.20 uur van Amsterdam naar Panama-Stad. Boven de Atlantische oceaan begon het gedonder. Waar haar 33-jarige man het vooral bij dreigende taal hield, kon de vrouw, die op dit vroege tijdstip overduidelijk al een hoop gedronken had, zich niet beheersen. 

Het treiteren van het personeel begon met het gooien van bekertjes, meldt het Openbaar Ministerie. Het gooien zou gepaard zijn gegaan met luid gevloek en geschreeuw. Het cabinepersoneel besloot toen de stomdronken vrouw geen alcohol meer te schenken. Daarop rende ze naar de pantry in de Boeing 777 waar ze de purser met haar vuist vol in het gezicht sloeg. Ze trok ook aan de haren van een vrouwelijk crewlid en probeerde haar in het gezicht te schoppen. Het overige cabinepersoneel verloste het ontdane crewlid uiteindelijk uit de klauwen van de woeste passagier. 

Ovenwanten

De gezagvoerder wist de vrouw na de vechtpartij aan te houden. Hij moest daarbij wel een stel ovenwanten dragen, omdat de vrouw probeerde hem te bijten. Ze spuugde ook naar de copiloot. 

Ook na de aanhouding bleef het niet rustig. De crew is volgens het OM uiteindelijk tien uur bezig geweest met de vrouw. Bijna de hele vlucht dus, volgens gegevens van Flightrader24 duurde de reis 10 uur en 33 minuten. 

Na de landing is het stel direct overgedragen aan de Panamese autoriteiten, die beide echtelieden onder politie-escorte op de eerste vlucht terug naar Amsterdam zette. Daar zijn ze allebei aangehouden. De officier van justitie heeft hen voorgeleid aan de rechter-commissaris, die besloot dat de vrouw blijft vastzitten. De man is vrijgelaten omdat er volgens de rechter nu onvoldoende bewijs is dat ook hij ernstig wangedrag vertoonde.

Het OM neemt het incident zeer hoog op, vooral omdat het cabinepersoneel door het excessieve geweld urenlang hun werk niet heeft kunnen uitvoeren tijdens de vlucht. Daarbij zorgt geweld in kleine, besloten ruimtes zoals een vliegtuig voor een sterk gevoel van onveiligheid bij de rest van de passagiers. De vrouw moet op 18 januari voor de rechter komen.