De drugs die in het vliegtuig werden gevonden.
Volledig scherm
De drugs die in het vliegtuig werden gevonden. © Videostill

KLM heeft z’n ‘drugsvliegtuig’ terug, piloten nog in Argentinië

Het Martinair-vliegtuig dat twee weken terug in Argentinië aan de grond moest blijven omdat er 82 kilo drugs in bleek te zitten, is vrijgegeven en komt terug naar Nederland. De drie Nederlandse piloten die werden aangehouden, moeten nog wel steeds in het Zuid-Amerikaanse land blijven. Dat meldt een woordvoerder van KLM.

Het ging om een blauw KLM Cargo-toestel, ingezet door Martinair dat onder Air France-KLM opereert. Op de internationale luchthaven in Ezeiza, nabij Buenos Aires in Argentinië, werd half januari tijdens een douaneactie ruim 80 kilo cocaïne aangetroffen in het ruim van het vliegtuig. Acht mensen werden opgepakt, van wie er zes inmiddels weer vrij zijn. Drie van die zes mannen zijn de piloten, die in het vliegtuig zaten toen de drugs door grondpersoneel werd ingeladen om stiekem naar Nederland te worden getransporteerd. 

De drie piloten zijn geen verdachten meer. Ze hebben hun betrokkenheid ontkend. Ze zaten in het vliegtuig toen de drugs werden ingeladen, maar konden dat niet zien. De formaliteiten om het land te mogen verlaten, lopen echter nog, aldus de woordvoerder. Maar KLM heeft z'n vliegtuig terug. ,,Na een grondige technische inspectie zal het toestel uit Argentinië vertrekken,” aldus de woordvoerder. ,,Martinair zal de vrachtoperatie op de Argentijnse luchthaven voorlopig niet hervatten.” De Argentijnse autoriteiten doen nog onderzoek naar de smokkelpoging.

  1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
    PREMIUM

    Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

    De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.