KLM schrapt vluchten na oproep drukte te voorkomen op Schiphol
Luchthaven Schiphol heeft aan alle luchtvaartmaatschappijen gevraagd komend weekend maatregelen te nemen om drukte zoals vorig weekend tegen te gaan. Dat zegt luchtvaartmaatschappij KLM in een bericht aan zijn personeel. De vliegmaatschappij laat weten te verwachten vrijdag vluchten te moeten schrappen. Hoeveel vluchten het zijn, is nog niet bekend.
‘KLM gaat op korte termijn met Schiphol om de tafel om te bespreken welke meer structurele oplossingen zij voor ogen hebben’, staat in de interne memo. De luchtvaartmaatschappij benadrukt dat het belangrijk blijft dat passagiers op tijd naar de luchthaven komen.
Vorig weekend kampte Schiphol met grote drukte door een wilde staking bij personeel. Daardoor waren vluchten vertraagd of werden geannuleerd, en kon bagage van passagiers niet mee of moest worden nagestuurd naar bestemmingen. Afgelopen week had de luchthaven nog last van de nasleep van de staking, zegt ook KLM. Volgens KLM komt de drukte van de afgelopen dagen door tekorten aan personeel bij de beveiliging, waardoor lange rijen ontstonden.
Erg krap
Schiphol bevestigt in gesprek te zijn met luchtvaartmaatschappijen over een oplossing om ‘de druk op het hele systeem te verlichten’. De luchthaven heeft ze daarom verzocht om boekingen voor dit weekend te schrappen. Voor de periode tussen 2 en 8 mei vraagt het vliegveld luchtvaartmaatschappijen om geen nieuwe boekingen aan te nemen. Het is nog niet duidelijk hoezeer de passagiersstroom moet slinken om de situatie beheersbaar te houden.
De zegsman zegt dat personeelsgebrek de hoofdoorzaak is van de problemen op Schiphol. ,,We hebben keihard geworven, maar de arbeidsmarkt is erg krap”, legt hij uit. ,,Over de gehele linie zijn er personeelstekorten, van de parkeerwachten tot aan de security.” De allereerste aandacht gaat nu uit naar een oplossing voor de drukte in het komende weekend. Over de periode daarna kon Schiphol nog niets kwijt.
Reisorganisator TUI laat weten geen vakanties en dus ook geen vluchten te willen schrappen. Budgetmaatschappij easyJet, met een marktaandeel van 10 procent op Schiphol, is ook niet van plan op voorhand vluchten te annuleren, maar raadt passagiers wel aan actuele vluchtinformatie bij te houden. ,,Dit zijn vakantievluchten van mensen die daar al twee jaar naar uitgekeken hebben”, zegt een woordvoerster van TUI. De touroperator zegt ‘vanzelfsprekend’ al maatregelen te hebben genomen om de drukte te beheersen op de luchthaven. ,,Er lopen mensen die de zaak stroomlijnen, maar op enig moment is het ook niet meer in onze handen.”
Wilde staking kost miljoenen
De kosten van de staking van afgelopen weekend lopen in de miljoenen. KLM is, ondanks dat het om een niet vooraf aangekondigde staking gaat, niet van plan de schade op de veroorzakers te verhalen.
Een snelle rekensom leert dat elke vlucht die niet doorging, KLM tot wel 100.000 euro kost. De maatschappij is bij een vertraging van minstens drie uur en bij annuleringen bijvoorbeeld verplicht om vergoedingen aan gedupeerde passagiers over te maken. Dat kan oplopen tot 600 euro per passagier, afhankelijk van de bestemming. Daarnaast is KLM verantwoordelijk voor het alsnog uitvoeren van vluchten of het omboeken van passagiers op een andere vlucht, maar ook andere kosten.
Nieuwe cao voor personeel geplaagd Schiphol
Vakbonden FNV, VPS en CNV hebben een principeakkoord gesloten met luchthaven Schiphol over een nieuwe cao voor de 1100 medewerkers van het bedrijf. Personeel dat onder de cao valt, krijgt dit jaar 2,5 procent meer loon en een eenmalige uitkering van 500 euro.
In de nieuwe cao voor het Schiphol-personeel staat ook dat directieleden geen bonussen ontvangen. De luchthaven vroeg tijdens de coronapandemie, die het internationale vliegverkeer lamlegde, veel loonsubsidies aan via de zogeheten tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Schiphol gaat voorlopig ook geen dividend uitkeren, waardoor onder andere de Nederlandse staat en de gemeente Amsterdam winstuitkeringen mislopen.
In de cao voor medewerkers van Schiphol is ook een regeling afgesproken voor oudere werknemers die minder willen werken. Als zij op 80 procent van hun normale uren gaan werken behouden ze 90 procent van hun loon en hun volledige pensioenopbouw.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
laurens buijs
In opspraak geraakte docent blijft op non-actief bij UvA na wangedrag: ‘Hij is op oorlogspad’
-
PREMIUM22
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUMmet video
Bagagemedewerker Walter: 11,50 euro per uur en geen vast contract, daar moet iets aan gebeuren
Veel vakantiegangers zagen afgelopen zaterdag hun vakantie in het water vallen door de wilde staking van bagage- en vrachtpersoneel van KLM. Er was veel onbegrip bij de reizigers, maar volgens bagagemedewerker Walter van der Vlies (53) kon het zo niet meer verder. ,,Als er nu niets gebeurt, gaat de doos van Pandora open.’’ -
Alleen KLM-reizigers hebben recht op vergoeding na staking bagagepersoneel
Een grote groep vliegreizigers die vanwege de staking dit weekend op Schiphol getroffen werd door vertragingen en annuleringen, vist achter het net bij financiële vergoedingen. Alleen KLM-reizigers blijken recht te hebben op genoegdoening.
-
Schiphol beperkt toegang terminals door drukte
-
-
-
PREMIUM20
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
PREMIUM59
Te duur en te vaak: boeren willen niet aan jaarlijkse controle in strijd tegen stalbranden
Boeren zien geen heil in de jaarlijkse brandveiligheidskeuring die vanaf volgend jaar verplicht wordt. Land- en tuinbouworganisatie LTO pleit in plaats daarvan voor een afgeslankte vijfjaarlijkse keuring. Dat is tegen het zere been van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. ,,Boeren willen niks doen tegen stalbranden.”
17 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPaul Slinger
Kroon
Barend Stofkoper
J Smid
ervan weg