Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Klokkenluidende agente opgepakt wegens lekken naar de pers

Twee politieagenten van de eenheid Noord-Holland zijn vandaag op het politiebureau in Haarlem gearresteerd op verdenking van het lekken van vertrouwelijke politiegegevens aan NRC. Eén van de twee is een hoofdagente die misstanden aan het Haagse bureau Hoefkade aan het licht bracht.

Dat bevestigen meerdere bronnen na berichtgeving door NRC. De agente die is gearresteerd is sinds maart werkzaam in Noord Holland, nadat ze in Den Haag misstanden over racisme aan het licht had gebracht. Omdat de vrouw na die melding niet meer in Den Haag kon werken, onder meer vanwege pesterijen, werd ze naar een veiligere omgeving overgeplaatst.

Maar op het politiebureau Haarlemmermeer belandde ze in de volgende affaire. Ze deed aangifte tegen haar teamchef van aanranding. Tijdens dat onderzoek stuitte de politie op aanwijzingen dat de vrouw vertrouwelijke politie-informatie heeft gedeeld met NRC. De teamchef tegen wie ze aangifte heeft gedaan, zit thuis, maar is niet gearresteerd.

Schending ambtsgeheim

Volgens de Rijksrecherche wordt de hoofdagente verdacht van schending van het ambtsgeheim, valsheid in geschrifte, het doen van valse aangifte, meineed en computervredebreuk. De vermeende strafbare feiten zouden zijn gebeurd in augustus en september 2019.

De andere opgepakte agent is een man die volgens bronnen de agente heeft geholpen bij haar problemen met de teamchef. Ook hij wordt verdacht van het lekken van informatie. Tegen beide agenten loopt nu een disciplinair en een strafrechtelijk onderzoek.

De opgepakte agente is erkend als klokkenluider binnen de politie. Mede op grond van haar melding werden vier politieagenten van Bureau Hoefkade gestraft. Ze hadden te veel geweld gebruikt bij de aanhouding van een verdachte. Een agent met de rang van inspecteur krijgt strafontslag en een ander voorwaardelijk ontslag. Daarnaast krijgen zes agenten een officiële waarschuwing wegens ongepast gedrag op de werkvloer. Zo zou er een groep agenten zijn geweest die zich Marokkanenverdelgers noemde. 

Seksuele voorstellen

De agente stapte eerder dit jaar over naar de eenheid Noord-Holland, waar haar een veilige werkomgeving werd beloofd. De teamchef, die de agente nog kende uit Den Haag, ontfermde zich over haar. Hij zou de agente vervolgens hebben geïntimideerd, onder meer door het versturen van seksuele voorstellen met zijn telefoon. Volgens de vrouw heeft er ook een aanranding plaatsgevonden.

In het onderzoek naar die aanranding heeft de politie Noord-Holland de telefoon uitgelezen van de nu gearresteerde agenten. Daaruit zou zijn gebleken dat de politiemensen contact hadden met NRC.